”Snackar du goja” ?

24 Apr

Olika tider bär med sig olika ord och uttryck. På 70-talet var ord som “imperialism”, “indoktrinerad” och “folkrättskämpe” väldigt frekventa. På 80-talet talade man om “yuppies”, “yuppienallar” och “privata initiativ”. I den ekonomiska krisen på 90-talet var det fullt av “skarpa förslag”. Det var också då SSRI gjorde entré, liksom ADHD och Damp. Förkortningarnas tid lever vi fortfarande kvar i.

Det är lätt att glömma hur det lät för 30 år sedan när en grupp människor “minglade”. Men sett ur det längre perspektivet är det den angliofierade svenskan som har drabbat oss i hög grad. Och så då, olika psykiatriska och psykologiska diagnoser på folk och fä. De gamla skällsorden och kraftuttrycken har inte räckt in i vår tid. Istället kallar barnen varandra för “hora” och “bögjävel”. Bland högst fullvuxna människor cirkulerar det ord som “gubbslem”, “pissrännor” och “fittstim”, så varför ska barnen vara annorlunda?

Som utpräglad språkmänniska måste jag hävda att språkutvecklingen i Sverige har gått kräftgång. Det är inte värdigt en nation att ha ett så undermåligt och enfaldigt språk. Men vad säger det egentligen om vår tid? Vad säger det om idéströmningarna, dynamiken i det offentliga rummet ,den mediala och politiska makten? Jo, att alla har förvandlats till papegojor. Ska man ha en syl i vädret så får man sticka upp fingret i luften först. Vilket är ordet för dagen? Sedan upprepas det i all evighet tills ingen längre förstår vad det en gång handlade om.

Papegojor utmärker sig genom att härma såväl ord som andra ljud. Det är en överlevnadsstrategi i djungeln. En oral kameleontdräkt för att slippa bli uppäten.

Uttalar du orden i rätt ordning så blir det gillande hummanden. Fel ordning, jordskred. Att t ex säga “den mänskliga rättigheten att vara islamofob” skapar förvirrat fördömande, medan “den mänskliga rättigheten att vara islamist” kanske inte bemöts av jubel men utan tvekan förståelse och acceptans. Islamisten är som 70-talets “frihetsskämpe” i “den arabiska våren”.

Förmågan att på papegojvis upprepa ord och meningar är på något sätt beundransvärd då det tydligen inte innebär någon som helst skam eller risk att göra det. När man läser Kitimbwa Sabunis artikel på Newsmill om att Omar Mustafa är en “förebild för alla svenskar” så kan man bara räkna alla godkända ord (orkade inte slutföra det) för att konstatera att det går att duka upp vilka lögner som helst bara orden är de rätta.

När en lögn har upprepats tillräckligt många gånger förvandlas den till sanning. Papegojtekniken har varit lyckosam. Hittills. Janne Josefsson avslöjade t ex lögnen om den utbredda “barnfattigdomen” i Sverige. Efter detta vill många kända aktörer och debattörer inte ta i honom med tång ens. När lögnen som genom papegojornas envisa malande har blivit till sanning, visar sig vara just lögn och förbannad lögn, då väljer man att döda budbäraren. Papegojorna har själva ingen aning om att det de säger är lögn. Det finns ingen som helst källkritik, bara tvärsäkra upprepningar av det man har hört andra säga.

Att Socialdemokraterna till partistyrelsen valde in en islamsk ledare som har direkt koppling till Muslimska Brödraskapet, så var det knappast genomtänkt. Nej, betydelsefulla andra (t ex Peter Weijerud) har sagt att Islamska Föreningen och det Muslimska Brödraskapet bara är en typ av folkhemsentusiaster och då är det väl sant. De vurmar för “de socialdemokratiska värdena om alla männikors lika värde”.

(Vet egentligen någon vad “alla människors lika värde” betyder? HAR alla människor ett precis identiskt värde? Så Hitler och Mao hade lika stort värde som Raol Wallenberg eller Moder Theresa?).

Och så då denna löjeväckande, men skrämmande pajkastningen på alla oliktänkande. Håller man inte med papegojorna är man “rasist”, har olika former av “fobi”, “främlingsfientlig” , “hatare”, “vit, kränkt man”, föremål för “maktstrukturer” och “könsmaktsordning”. Och vad betyder egentligen “anti-rasist” och “anti-feminist”? “Klimatskeptiker” respektive “klimatförnekare”? Q i HBTQ och “Queerfeminister”? De relativt nya uttrycken “vithet” och “icke-vita” spås en lysande framtid men är faktiskt “heteronormativa”, fast det tänker man inte på!. Varje ord har sitt sammanhang. Utanför detta sammanhang blir det hela obegripligt.

Så här har det snurrat på i ett antal år nu. Svenska språket blir allt fattigare ju mer utbrett papegojsnacket blir. När människor ska uttrycka sig själva utan livlnor, så är det hackiga meningar fyllda med “liksom”. Allt detta har sitt ursprung i en ängslighet att säga något som räknas som fel. Och det har blivit förenat med risker att trampa utanför papegojsfären. Blixtsnabbt klistras en etikett i pannan på vederbörande och kan orsaka att denne blir utsatt för social utfrysning. Ängsligheten blir en självuppfyllande profetia.

Papegojtekniken har blivit så utbredd p g a att samhället har blivit våldsammare, segregerat och fyllt med motsättningar och att ingen får påpeka orsakerna till detta. Istället måste man gilla läget och hålla käften. Tiga är guld. Man tror på att så länge konsensus vidmaktshålls, så är det inte heller någon som tittar på verkligheten utifrån ett vidare perspektiv. Men det håller inte. Människor ser vad som händer i alla fall. Inget papegojsnack i världen kan ändra på detta.

KrumanImage

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: