SEDEN DIT DU KOMMER

16 Jul

Image

 

När människor som frivilligt utan våld och pistol mot tinningen väljer att komma till Sverige eller vilket land som helst i världen måste vederbörande självklart anpassa sig till den plats hon eller han kommer till.

Det är inte förenligt med demokratiska spelregler att man tar sina seder och bruk från andra länder och påtvingar den nya plats man anländer till. Så ska det inte fungera. Visst är det utomordentligt tragiskt att människor anser att de måste fly från sina hem, men vi får inte glömma bort att den som ödmjukats också mer än gärna tar den berömda seden dit han kommer

Det skulle rent tekniskt inte fungera om alla människor som upplevde att de inte vill stanna kvar i sina hemländer och kämpa flyttade eller flydde. Vi behöver också se över motiven till varför man kommit hit. Om man verkligen flytt från en ohållbar situation och kommit till en hanterbar blir man väl ödmjukt tacksam och glad istället för högmodig och intolerant.

Jag menar inte att man som hit vandrande själ ska stå med mössan i hand hela livet, men en tacksamhet för bättre förutsättningar menar jag att vi alla behöver hysa för att bibehålla moral etc.

Det har funnits och finns en omvänd rasism där människor från andra länder vägrat anpassa sig till det land man fått chansen att börja om på ny kula i. Istället för att känna tacksamhet har man krävt en massa och det rimmar dåligt med ett offer.

Vi har problem med att Sverige som nation tryckt upp sig själv i ett hörn. Länge har svensken fått anpassa sig till alla nya vindar som blåst in över nationen. Socialdemokraterna öppnade dörren för en invandring där man i sin iver att få nya väljare underlät att ställa rimliga krav. Ingen tjänar på att likt strutsen köra huvudet i sanden.

Jag har levt bland och med invandrare i hela mitt liv och har sett stora skillnader såklart. Vi är alla olika och en del människor som valt att komma hit har haft ett högmod som vi borde näpst redan första dagen. Det är inte Kärlek att låta människor diktera andras villkor om det inte är förenligt för allas bästa.

Det är varken rasism eller skitsnack att många muslimer drar ned gardinerna totalt och fjärmar sig från vårt land som man valt att komma till. Gina Dirawi satt igår på Bergs show och berättade att hennes familj varken känner sina grannar eller drar upp gardinerna för omvärlden. Ett sådant synsätt är inte förenligt med demokrati och det vårt lands grundvalar vilar på. Segregationen står många invandrare för själva.

Att lägga skuld på svenskar är bara ett förtryck som trycker ned och bort sanningen. Vi får sluta bli så nervösa för att utstå att bli kallade för saker bara för att den som vägrar anpassa sig blir nervös över att avslöjas.

I vår iver att behaga allt och alla har vi sålt ut den svenska folksjälen och vi skäms om vi ens lyfter denna heta potatis. Jag som mamma har lärt mig för länge sen att skilja på sak och person. Min kärlek till mina barn är villkorslös men det innebär inte att de inte ska fostras och lära sig regler och förhållningssätt för att kunna bli bra medborgare.

Ibland vill mina barn äta godis till middag och man behöver ju inte vara Einstein för att förstå hur det skulle se ut om deras bristande omdömen fick styra måltiderna här hemma. Blir jag som mamma alltid populär hos barnen genom beslut jag fattar? Nej!

Jag får höra att jag är både det ena och det andra och detta tål jag eftersom min självkänsla som mor är god. Det skapar trygghet hos barnen att jag sätter tydliga gränser. När det vuxit upp och lärt sig vad som gäller kan jag ge de friare tyglar. Ju äldre de blir desto ”lydigare” blir de och förstår också bättre varför vi alla måste dra vårt demokratiska och lydiga strå till stacken.

När människor kommer till Sverige utan erfarenhet om vår nation är det vår plikt och skyldighet att lära ut spelreglerna som gäller här. Vi har förändrat dessa regler menar jag efter de olika religioner och kulturyttringar som valt att flytta hit.

Det är inte demokrati utan underkastelse om vi bara låter förtryck växa och detta beteende liknar mer det hos en misshandlad kvinna än en fri själ som vågar sätta gränser och inte accepterar vad som helst. Demokrati får aldrig bli ridå för kriminalitet och oegentligheter. Sanningen ska sätta oss fria.

Nej, du är INTE rasist för att du älskar människor men inte har fördrag med stenkastning, verbala attacker eller förtryck av kvinnor och oliktänkande. Ska vi kunna stoltsera med vår demokrati måste vi också våga ifrågasätta.

Vem är offer här egentligen. Blir du inbjuden till grannen på middag så plundrar du inte hens hus och klampar in som om det var du som ägde eller bodde i huset. Du sätter dina skor vid dörren och respekterar de regler som finns. Annars behövde du ju inte gått dit, eller hur?

Love, acts!

Text: Madeleine Moberg. Ursprungligen publicerad på hennes blogg 2013-05-22

Annonser

2 svar to “SEDEN DIT DU KOMMER”

  1. Ilse juli 17, 2013 den 7:33 f m #

    Välskrivet!

  2. Sofie juli 17, 2013 den 12:34 e m #

    Välskrivet och något alla bör ha i åtanke. Dock bör tänkas på att det finns inget som heter ”omvänd rasism”, rasism är rasism från vem det än kommer från.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: