Hans Anderssons avgångsbrev

12 Jun

Hans Anderssons pressrelease och brev till fullmäktige i sin helhet:
Till Kommunfullmäktige i Åtvidaberg.

Med anledning av Migrationsverkets agerande i Åtvidaberg avsäger jag mig härmed mitt uppdrag som Kommunfullmäktiges ordförande och mitt ledamotskap i Kommunfullmäktige. Skälen är följande:

Den demokratiska processen är helt satt ur spel när ett statligt verk kan och får behandla en kommun och dess invånare på det sätt som skett i detta fall i Åtvidaberg.

Migrationsverket meddelar via mejl till kommunen att ca 200 asylsökande om endast två dagar ska flytta in på ett före detta hotell – hotell Stallet – i Åtvidaberg. Inget samråd sker med kommunen – Åtvidaberg ställs inför fullbordat faktum. Den nuvarande hyresgästen, som har ett hyreskontrakt, körs ut på gatan.

Migrationsverkets agerande hotar även att sänka Gy-skolans fotbollsprofil eftersom skolans elever skulle undervisas och bo i det av Migrationsverket annekterade hotellet.

Jag är starkt kritisk till att ett statligt verk får bete sig på det här sättet – så totalt köra över kommunen och sätta hela det demokratiska samhället ur spel. Jag frågar mig om politikerna på riksplanet, genom att tillåta Migrationsverket att handla som man gör, helt tappat kontakten med väljarna och den verklighet som våra kommuner lever i.

Jag skulle inte kunna se mig själv i spegeln, och inte möta mina väljare här i Åtvidaberg, om jag, ens i tysthet, spelade med i spelet där ett statligt verk kan, och får, sätta sig över allt sunt förnuft – eller hur privata entreprenörer uppenbarligen kan tjäna hundratals miljoner kronor på människors elände och lidande.

Vården, omsorgen, sjukvården lider av resursbrist. Men när det gäller att med skattemedel berika företag inom mottagandet av människor som lider och har det svårt, finns det tydligen en aldrig sinande kassakista att ösa ur. I det system som tillåter, och kanske främjar, denna samhällsutveckling vill jag inte längre vara en kugge, om än så liten. Jag tackar därför för mig.

Slutligen vill jag starkt poängtera att det inte finns något rasistiskt förtecken i det ställningstagande jag nu gjort. Det handlar inte heller om svensk invandringspolitik. Det handlar om demokrati – eller snarare bristen på demokrati: om den kommunala självbestämmanderätten, om att det kommunala parlamentet ska ha inflytande över åtgärder som starkt påverkar kommunen och dess invånare, att Storebror från Staten inte ska kunna lägga sin förlamande hand över en kommun och ensidigt diktera villkor och förutsättningar.

Jag är inte med.

Tack för den här tiden, 38 år i Kommunfullmäktige i Åtvidaberg. Det har varit en förmån.

Tack Åtvidaberg, tack åtvidabergare.

Åtvidaberg 9 juni 2014

Hans Andersson

 

Bild

Annonser

2 svar to “Hans Anderssons avgångsbrev”

 1. pappasvenpappasven juni 12, 2014 den 9:08 f m #

  Bra rutet Hans. Oavsett politiskt inställning måste man ju eftersträva att de ”går rätt till”. Att pudla sig kvar efter att man uttalat befogad kritik är riktigt illa och borde direkt rendera uteslutning.
  Varför inte ha en inställning av rak, ärlig och uppriktig. Jaa gärna spontan också så att inte alltför PK uttalanden används. Det som oroar är dock att flera i samma lika situation som du ”biter ihop” för att stanna kvar…finns ett namn för detta IOFS……Tack för att du säger ifrån då det blir fel…om alla gjorde det så skulle mycket elände undvikas….
  Och som du berör: landet har bara en plånbok.
  Man kan bara använda pengarna en gång så om man spenderar jättemycket på äldreomsorg, speciell mat för våra pensionärer, en assistent 24/7 för varje pensionär osv så visst kostar det…men det är det värt, eller hur?
  Eller är det så att våra pensionärer inte ges denna omsorg?

  Vissa kostnader ”försvinner” i analysen medan andra studeras med mikroskop……

  Jaa det är bara att plocka in våra skatteutgifter i den ”dolda” respektive ”öppna” gruppen

 2. Wheelrunner juni 13, 2014 den 10:02 e m #

  Som sagts, det är uppfriskande att någon oberoende av politisk åskådning vågar säga ifrån och agera därefter. Man är INTE rasist när man vill att demokrati ska råda.
  Man får heller inte fler röster för att tiga om sin uppfattning eller ljuga om att det inte drabbar de som redan finns här och behöver vård.
  Det är bara att hoppas att fler politiker slutar med att vara det som kallas PK och istället ser till att våra gamla får ”ett helt ägg till frukosten och kaffe på eftermiddagen”. Vi har också en skola som behöver rustas upp för att återta sin ställning med avgångselever som blir eftertraktade gäller från grundskolan till universitetsutbildning
  Vaknar inte politikerna är snart SD Sveriges största parti, kanske inte är det vi vill.
  Själv vill jag heller inte att EU ska bestämma hur svensk politik ska bedrivas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: