När får vi se ett ”vägra bära hijab-upprop” i Sverige?

10 Sep

De flesta av er minns säkert det så kallade ”hijabuppropet”. Svenska ickemuslimska kvinnor bar under en dag hijab för att visa sin solidaritet och sitt stöd för ”alla” muslimska kvinnor.

Tror ni att det i framtidens Sverige kommer ett motsvarande upprop, typ: ”vägra bära hijab-uppropet”, som innebär att muslimska kvinnor som bor i Sverige under en dag vägrar bära hijab, niqab och burka för att visa sitt stöd och sin solidaritet med alla de muslimska kvinnor som är tvingade att bära dessa plagg? Kommer svenska muslimska kvinnor att under en dag vägra bära hijab, för att visa att de ser de svenska ickemuslimska kvinnorna som sina medsystrar? Ett ”omvänt” hijabupprop, där muslimska kvinnor solidariserar sig och visar sitt hår på samma sätt som de flesta svenska kvinnor? Typ: ”Vi älskar våra svenska ickemuslimska svenska systrar och vill visa håret utan hijab på samma sätt som de gör”, och: ”dessutom solidariserar vi oss med alla våra förtryckta muslimska systrar i den delen av den muslimska världen där hijab, niqab och burka är ett tvång.

Eller är solidaritet, stöd och medmänsklighet bara enkelriktat? Vi som inte är muslimer skall visa att vi stödjer och solidariserar oss med muslimerna, men själva är de inte intresserade varken av den västerländska livsstilen, normerna, människosynen eller oss?

Text: Ulf Möller

De bär slöja som solidaritetshandling, svt.se/kultur/

hijabuppropet

Annonser

Ett svar to “När får vi se ett ”vägra bära hijab-upprop” i Sverige?”

Trackbacks/Pingbacks

  1. När får vi se ett ”vägra bära hijab”-upprop” i Sverige? | 4an Nyheter - september 10, 2014

    […] Text: Ulf Möller på Tanketornet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: