Den subjektiva upplevelsen får inte ta över debatten

17 Sep

i24795

Det är mycket nu. Mycket nya ord som liksom ploppat upp som svampar alltjämt med de senaste årens allt intensivare rasistdebatt. Det är ord som rasfiering; vithetsnorm; vithetspriviligeium och internaliserad rasism. Trendbegrepp som kommit att bli flitigt disskuterade på kultursidor och i diverse ankdamstillhåll likt twitter men som knappast når den stora andelen av befolkningen som har fullt upp med att jobba ihop leverbrödet och föra den ständiga kampen med att få ihop det dagliga livspusslet. Som har barn att lämna på daghem och skolor. Arbeten att sköta och vars utbud av medier sträcker sig till den halvtimmen av kvällsnyheter de får innan de utmattade somnar framför teven.

Den vita priviligerade mannen

Får man tro diverse grupper som rummet och Afrosvenskarnas förbund så är vita människor – i synnerhet vita heterosexuella män bara genom sin hudfärg och härkomst automatiskt gynnade i samhällets alla positioner. De är gynnade för att det uppbärs av en hudfärg som automatiskt ställer dem i en hierarkistisk maktöverordning. Eller för att citera en bloggerska som berörde ämnet:

”White privilege is the privilege to be ignorant of the world around us.”

Andemeningen här är: att man som vit man har råd att kosta på sig att vara okunnig om den egna gynnsamma ställningen man har och inte heller se det orättvisor andra ickevita utsätts för. Nu skrevs detta i ett sammanhang till en bildserie som i stort sett gick ut på att visa hur den som är vit är medfödd med vissa särskilda förmåner oavsett om denne person är medveten om det eller inte. Serien är dock skriven av en amerikanska och alltså grundad utifrån ett amerikanskt perspektiv där segregationen bland svarta och vita ändå får sägas vara beydligt större och mer omfattande än den i Sverige. Amerikanerna har dessutom en socialhistoria som kraftigt skiljer sig från den svenska. Men eftersom samma tendiösa debatt även förs här i Sverige där den dessutom får ta en massa offentlig plats så är det inte direkt en långskjutare att anta att den lika gärna kunnat vara skriven av en svensk. Här skulle jag vilja hävda att inget av det här egentligen inte spelar någon roll – låt folk prata om vad folk vill typ – och det vore sant om det inte var för det simpla faktum att den här typen av debatt får en gigantisk plats i alla etablerade medier och i allas vårt offentliga rum. Att det offentliga samtalet sätter dagordningen på vad som ska ges uppmärksamhet och att vad som får uppmärksamhet också befäster prioriteringar och insatser i realiteten. Att om vår omvärld beter sig som om det brinner i varenda buske då kommer vi också jaga brinnande buskar. Och vi kommer missa de riktiga bränderna.

Men – – kanske någon invänder — det är viktigt att ta människors upplevelser på allvar. Uppenbarligen finns det många som upplever sig bli diskriminerade och särbehandlade ute i samhällets alla positioner på grund av sin etnicitet. Men vad dessa människor då glömmer bort är att vad som är viktigare än den tolkade upplevelsen är just den reela verkligheten. Att den subjektiva upplevelsen aldrig någonsin kan överordnas den mätbara verkligheten av den enkla anledningen att vi inte kan eller ska jaga påstådda bränder utan ständigt måste fokusera på de riktiga. Människors upplevelser är givetvis viktiga och ska tas på allvar men när dessa blir tongivande för debatten och när allehanda teorier slängs ut på ett gigantiskt smörgårdsbord av vilka det går att plocka fritt från så fort ett behov av tolkning efter den egenupplevda världsbilden tränger på riskerar vi inte bara att få ett samhällsklimat som göder självuppfyllande profetior utan också att de verkliga tragedierna aldrig kommer ut i ljuset trots att lampan varit tänd för länge sen.

Publicerad 2014-09-16 på elviramadigan.blogg.se
Text: Anahita Solimanaznavi

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: