Sveriges aningslösa inställning

4 Jun

11271950_10153413805559940_1556047221_n

Sveriges aningslösa inställning i frågorna som rör extremistisk islamism i allmänhet och Daesh i synnerhet, speglar en klassisk svensk hållning. Vi som har tjänstgjort i Afghanistan känner igen tänket från Bamse – om du bara är snäll och öser gåvor över dem som vill dig illa, så blir alla elaka snälla mot dig. Allt bygger på tänket att om man bara är snäll, så blir alla snälla tillbaka.
Tyvärr så fungerar verkligheten inte så. Den enda effekten är snarare kontraproduktiv. Låt mig förklara:

När jag tjänstgjorde i Afghanistan var en av mina främsta uppgifter att samverka med civilbefolkningen och ansvara för de biståndsprojekt som skulle genomföras (ibland finansierade med svenska biståndspengar, men oftast med tysk eller amerikansk finansiering). Våra order var enkla. Vi skulle fokusera på de områden där inställningen till ISAF var mest negativ, och hjälpa människorna i dessa områden med vad de nu ansåg sig behöva. Det kunde handla om att bygga latriner och broar, rensa bevattningskanaler eller måla om moskéer. Syftet var att vi, genom att curla civilbefolkningen i allmänhet och lokala makthavare i synnerhet, skulle förändra dessa människors inställning till oss. Om vi gav dem det de ville ha (eller som kunde vara kul att få) skulle de avstå från att spränga oss i luften.

Det fanns bara ett bekymmer utöver de som sprängde oss i luften: De som inte sprängde oss i luften – till att börja med.

De som bodde i byarna där man inte sprängde våra fordon i luften fick – ingenting. Föga förvånande började de fråga oss varför. ”Varför får de som spränger er i luften en ny skola i sin by? Eller en ny brunn? Eller en ny bro? Vi behöver också det! Varför får inte vi något, vi som faktiskt hjälper er..?”

Jag förstår dem. Det är ju egentligen fullständigt ologiskt att låta de människor som hjälper en försmäkta, medan de som spränger en i luften får allt de pekar på. Ologiskt i alla vrår på jorden – utom i Sverige. Här regerar Bamse. Här är alla snälla innerst inne. Bara man är snäll, blir alla snälla tillbaka.

Problemet är bara att det inte fungerar. Upplysningsvis är Bamse en tecknad seriefigur. Det är inte på riktigt.

Bamse-mentaliteten lämpar sig i serietidningar för lågstadiebarn. Där blir Elaka Vargen snäll när familjen Ekorre bjuder på saft. Tyvärr fungerar det inte när man försöker överföra konceptet till religiöst motiverad extremism. I verkligheten äter vargen upp familjen ekorre. Hela familjen. Och dricker upp saften.

Så vad hände i Afghanistan? De som sprängde oss i luften fortsatte att spränga oss i luften, oavsett hur många moskéer vi målade och oavsett hur många hundratusentals dollar vi spenderade på att rensa bevattningskanaler. Den absolut enda effekten var att de som inte sprängde oss luften till att börja med, så småningom började att spränga oss i luften. De ville ju också ha latriner till byskolan eller en ny bro över den närliggande floden. Det fick de ju bara om de sprängde oss i luften först.

Svensk logik. I sitt esse.

Text: Helena Edlund

Annonser

3 svar to “Sveriges aningslösa inställning”

 1. Karma. juni 5, 2015 den 3:55 e m #

  Man ska bara ge saker till dom som förtjänar det. Folk som inte förtjänar det blir oftast av med det eller så går det sönder. Det är lite som att värstingar ska få utlandsresor. Det get signaler till folket att det inte lönar sig att vara ärlig. Hde vart bättre om folk som skötte sig vart belönade , på så sätt skulle fler sköta sig.

 2. roland84 juni 10, 2015 den 5:31 e m #

  Tacksamhet är en svensk företeelse. Och inte som en del tror, utbrett över hela världen överallt.
  Outbildade makthavare öser ut pengar till ingen nytta.

 3. ingen juni 12, 2015 den 9:30 f m #

  Appråpå inget, bakgrunden på siten hade varit mycket snyggare om du använde denna CSS:en. :o)

  body.custom-background {
  background-image: url(‘https://tanketornet.files.wordpress.com/2011/12/gallery_12917_5_202962.jpg’);
  background-repeat: no-repeat;
  background-position: center center;
  background-attachment: fixed;
  -webkit-background-size: cover;
  -moz-background-size: cover;
  -o-background-size: cover;
  background-size: cover;
  }

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: