Angående dekalen ”Proud to be swedish”:

8 Aug

proud to be swedish

Gillar inte uttrycket ”stolt”. Tycker ”stolt” är ett dumt ord som ofta missbrukas.

Möjligtvis kan man känna sig stolt när man exempelvis har presterat något i sina studier eller sitt arbete. Man har kämpat hårt och lyckats uppnå sina mål – det kan för mig vara lika med ”stolthet” – även om jag föredrar uttryck som ”nöjd” ”tillfreds” eller ”belåten”.

Men stolt för att jag är svensk? Stolt för att jag är man? Stolt för att jag är människa? Stolt för att jag är ljushyad osv?

Nej, jag får inte ihop det. Anser inte man kan vara stolt för något som man föds till. Man föds som svensk. Ska man vara ”stolt” för att man föddes med två armar och två ben också och inte blev en av dem som föddes handikappad?

Vill inte kalla mig ”stolt svensk”. Anser det istället finns många anledningar för oss svenskar att faktiskt skämmas. Exempelvis den rådande politiken och den regering som har röstats fram av många svenskar. Exempelvis den vansinniga asylinvandringspolitiken. Ska jag känna mig stolt för att en majoritet har röstat på sjuklövern? Ska jag känna mig stolt för att det bedrivs en vansinnig politik i landet? i Ska jag känna mig stolt över utvecklingen i mitt land under senare år?

Byt ut ordet stolt till ”nöjd”, vilket är ett ord som är lättare att beskriva – och fråga dig själv om du känner dig nöjd med Sverige som det ser ut idag och den regering vi har. Känner du dig stolt över att en klar majoritet av svenskarna röstade på sjuklövern?

En stolt svensk bör rimligtvis ha något att vara stolt över? Är det rätt att vara stolt för egenskaper man hade redan från födseln som exempelvis ett etniskt svenskt ursprung? Hur kan man vara stolt utan att ha presterat något?

Kan man vara stolt för medfödda egenskaper och exempelvis säga: ”stolt för att jag är man”, ”stolt för att jag är kvinna”, ”stolt för att jag är ljushyad”, ”stolt för att jag är människa”, ”stolt för att jag är frisk”, ”stolt för att jag är blåögd” osv?

Tycker inte det.

Vad anser du?

Text: Ulf Möller

Annonser

3 svar to “Angående dekalen ”Proud to be swedish”:”

 1. Erik augusti 8, 2015 den 2:34 e m #

  Buhu! Snörvel! Snyft!
  Stolt Svensk betyder att man är svensk och vägrar vara någonting annat. Att man står samman med andra svenskar. Att du försöker analysera och dissikera det hela visar bara att du har dåliga instinkter och har låtit ditt sinne förgiftas av postmodernisterna. Den sorts sofismer du ägnar dig åt i den här artikeln hade kanske varit klädsamma före andra världskirget när inte vår blotta existens var under attack. Men nu bör du helst koncentrera dig på mer konstruktivt tänkande. Tycker jag.

 2. Nöjd augusti 8, 2015 den 9:00 e m #

  Jag har tänkt samma tanke!
  Det är viktigt att vi inte nöjer oss med halvdanta idéer utan alltid strävar att förbättra både substansen och hur vi framför den.

 3. elias augusti 9, 2015 den 11:36 f m #

  Applicera samma logik på en iranier, kines eller israel och inse hur vansinnig logiken är. Om man inte är stolt över sitt land har man snart inget land mer..Frågar mig varför dekalen är på engelska, närmast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: