Kommentar till: ”Falk får miljonbelopp i skadestånd”

11 Nov

joans falk

”Jonas Falk får 1,6 miljoner i skadestånd för när han satt frihetsberövad under tre och ett halvt år. Det står klart när justitiekanslern tagit ställning till Falks begäran.”

Oavsett om han egentligen är oskyldig eller ej, så har man inte kunnat bevisa hans skuld och jag anser att skadeståndet som påstås vara avsevärt högre än normalt, faktisk är lite med tanke på att personen suttit frihetsberövad i tre och ett halvt år.

Enbart det psykiska lidandet borde värderas betydligt högre. Sen tillkommer den fysiska sidan av saken som kan innebära olika saker som exempelvis försämrad hälsa, förlorad inkomst och missade livsmöjligheter.

Det är en sak att sitta inlåst i häkte om man är helt säker på att man blir frigiven, slipper fängelse och får 1.6 miljoner efter 3½ år. Då skulle kanske jag kunna tänka mig ta det erbjudandet. Men är inte helt säker på det.

En annan sak att sitta häktad om man är oskyldig och oroar sig för att man riskerar ett långt fängelsestraff – i detta fall 18 år.

Då måste det psykiska lidandet vara stort. Att sitta inlåst under de premisserna kan inte vara värt så lite som 1.6 miljoner, enligt mig. Möjligen tio gånger mer. Även om det är svårt att värdera sånt i pengar.

Det påstås att 1.6 miljoner för tre och ett halvt års inlåsning är mycket över vad som normalt delas ut i skadestånd. Hur mycket brukar de få i skadestånd per inlåst år i häkte eller fängelse? Antagligen några hundra tusen per år och det beror antagligen också på vilka inkomster man hade innan man blev inlåst?

Tänker bland annat på de som suttit inlåsta flera år i fängelse för våldtäkter de bevisligen inte har begått. Att sitta inlåst som oskyldig till ett så skamligt och grovt brott, är antagligen värre än att sitta oskyldigt inlåst för ekonomiskt brott eller narkotikabrott. Våldtäktsmän har ofta svårare att smälta in i fängelsemiljön än andra brottslingar och tvingas ofta sitta på speciella avdelningar.

Vad anser du? Är 1.6 miljoner ett ”högt skadeståndsbelopp” för att sitta inlåst i 3½ år om du är oskyldigt anklagad eller om du är skyldig men bevisningen inte håller?

Oavsett om personen är skyldig eller ej, så ska skadeståndet vara detsamma så länge inte domstolen har utdelat en fällande dom. Antingen blir man frikänd eller ej. Finns inget mellanting. I praktiken innebär det att oskyldiga ibland blir dömda och antagligen ännu oftare att skyldiga blir frikända.

Rättelse: Läste texten i artikeln slarvigt. Det står inget om att 1.6 miljoner är onormalt mycket. Det står:
”Beloppet som Falk begärt överstiger högst väsentligt normalersättningen för ett frihetsberövande av motsvarande längd, skriver justitiekanslern i beslutet, och flera av de skadeståndsyrkanden som Falk presenterade i sin begäran avslås.”

Text: Ulf Möller

Läs: Falk får miljonbelopp i skadestånd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: