JOHN KERRY KOMMER UT SOM STORMUFTI

12 Feb

john-kerry-has-been-pushing-for-air-strikes-in-syria

Flera av oss är bekanta med titeln storvesir från Tusen och en natt. Det är sultanens eller kalifens närmaste rådgivare och den främste bland hans ministrar. Storvesirens motsvarighet i den klerikala världen kallas stormufti. Han är den främste bland muftier. En mufti är en lärd man som utfärdar fatwor, utlåtanden, i olika teologiska frågor.

Med hjälp av sina kunskaper i Koranen och berättelserna om profeten Muhammed samt den lärda traditionen kan stormuftin ta reda på vad som är halal och haram, tillåtet och otillåtet.

Den amerikanske utrikesministern John Kerry kanske är en god diplomat. Jag är för närvarande inte tillräckligt påläst för att kunna bedöma det. Däremot är jag ganska påläst på islam. Så jag vet att Kerry inte är någon god muslimsk teolog, än mindre en stormufti eller ens en mufti.
I ett anförande under ett möte i Rom den 2 februari tycks han dock göra anspråk på att vara just stormufti. Han utfärdade åtminstone en fatwa som förklarade att Islamiska statens (IS) anhängare är avfällingar från islam. De är otrogna.

Men de riktiga muftierna, lärda muslimer som har studerat Koranen, håller inte med. Islamiska staten följer sunnitisk islam och ett av de mest aktade lärosätena inom sunniislam, Al-Azhar-universitet i Kairo, förklarade i ett utlåtande den 11 december 2014 att Islamiska statens anhängare inte alls var avfällingar. ”Ingen troende kan göras till avfälling, oavsett begångna synder”, konstaterade det.

Varför tror sig John Kerry veta bättre än de lärda vid Al-Azhar? Och man behöver inte ens vara särskilt lärd för att begripa att Islamiska staten inte har avfallit från islam. Har de förnekat att Koranen är Guds ord? Nej. Har de förnekat Muhammed är Guds profet? Nej. Enligt islamisk teologi blir man inte otrogen av att begå synder. Man kan begå otukt och dricka sprit, till och med äta fläsk, och fortfarande anses för muslim. Påstår man däremot att Koranen inte är Guds ord är det kokta fläsket stekt.

Kerry är inte lite fräck. Han utger sig inte bara för att vara stormufti utan en större mufti än stormuftin i Egypten. Dessutom insisterar Koranen på att den har sista ordet i alla frågor, och troende muslimer tar detta på allvar. Även om Al-Azhar skulle säga att det är okej att dricka sprit skulle det inte betyda så mycket. Muslimer kan ju läsa. I Koranen står det att sprit är förbjudet. De muslimer som vill komma till himlen kommer inte att börja dricka för att någon mufti gett klartecken.

IS-anhängare begår som alla andra muslimer synder. De kan ha dödat någon i vredesmod som enligt sharia, islamisk lag, inte förtjänar att dödas. Det kan vara någon som gett upp och gått med på att bli slav, men ändå slås ihjäl. Sådana synder begick även profeten Muhammeds följeslagare. Det finns många berättelser om det. Men de blev inte avfällingar. De blev inte icke-muslimer.

Nej, Kerry är ingen stormufti. Även när han uttalar sig i teologiska frågor är det i egenskap av diplomat och inte teolog. Han använder ett teologiskt språk, men hans avsikter är politiska. Han vill inte bli ovän med alla världens muslimer. Därför är det viktigt att skilja Islamiska staten från islam. Hans uttalande bygger inte på forskning i Koranen och islamisk teologi.

Och tyvärr är det lögn. Islamiska statens anhängare är troende muslimer och deras ideologi bygger på islam. Muslimer må gilla eller ogilla det. Men det är sant. Kalifen Abu Bakr al-Baghdadi, terrorgruppens ledare, är inte någon dilettant från gatan. Han har doktorerat i sharia.

Det betyder inte att alla världens muslimer stödjer Islamiska staten. Men det betyder att IS har stöd för vad de gör i Koranen och berättelserna om profeten Muhammed. Där hittar man läran om heligt krig och kalifat. Man hittar slaveri, halshuggning och korsfästelse. Många muslimer tycker det är besvärande att tänka på detta. Vilket kan vara bra, kanske ett tecken på att samvetet säger ifrån.

Men jag tycker att man ska vara ärlig både mot sig själv och andra. Att ljuga eller bara låta bli att prata om dessa besvärliga saker kommer att inte att minska islamofobin i betydelsen misstänksamhet eller till och med hat mot muslimer. Snarare tvärtom. Och de fina muslimerna, som inte har lust att följa de otäcka delarna av sharia, förlorar på det.

Text: Mohamed Omar

Texten kopierad från Det goda samhället och återgiven på Tanketornet med författarens tillåtelse.

Bild: John Forbes Kerry, född 11 december 1943 i Aurora, Colorado, är en amerikansk politiker som är USA:s utrikesminister sedan 1 februari 2013 under president Barack Obama.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: