SvD: Över 150 före detta IS-krigare uppges finnas i Sverige

20 Mar

svd terrorresor

 

SvD: ”Över 150 före detta IS-krigare uppges finnas i Sverige. Regeringen pressas hårt om man har tillräcklig kontroll över dessa individer. Justitieminister Morgan Johansson (S) menar man inte straffa personer i efterhand i en rättsstat – även om de rest till terrorgruppen IS innan resandet var olagligt. Det meddelade han i SVT:s Agenda.”

När jag lyssande på Johansson i SVT:s Agenda drog jag mig till minnes vad Göran Greider en gång skrev om terrordåden i Toulouse 2012. Mohammed Merah mördade flera människor däribland två små barn:

”Mohammed Merah var enligt Greider ”söndersliten av de globala krigen och motsättningarna, och av det franska samhälle där klassorättvisorna och främlingsfientligheten är starka.” Greiders ledarkrönika plockades snabbt bort av Dala-Demokraten men det var uppenbart för vem som helst som hann läsa att Greider lade ingen skuld på Merah.

Samma inställning tycks Johansson ha. Därför är det relevant att fråga sig vad Johansson menar med att man i en rättstat inte kan straffa människor efterhand. Innebär det att vi inte ska kräva fler åtgärder mot terrorister? Eller att vi inte öppet ska tala om IS terrodåd och om vilka de människor är som utför dem? Innebär det också att Sverige fortsättningsvis ska stödja en slags mordturism?

Jag får en väldigt stark känsla av att IS-terrorister och deras fruktansvärda dåd överhuvudtaget inte ska diskuteras öppet i offentligheten. De som lagförs ska i tysthet avradikaliseras och skickas ut i samhället igen.

Johansson duckande visar också tydligt att vår rädsla för att terrordåd ska ske här och vår avsky för denna mordturism ska tolkas som fullständigt obefogad. Det är viktigare att se till att inte ”islamofobiska” åsikter sprids än att sätta ner foten och en gång för alla visa att Sverige inte ämnar bli en fredszon för människor som har slaktat i IS namn.

Det här inte bara motbjudande, det är livsfarligt. Och jag är fullständigt övertygad om att regeringens förhållningssätt bottnar i tankevurpan att terror utförs på grund av orättvisor och förtryck. Terroristerna ska ses som offer som drivits, övertalats och hjärntvättats till att bli mördarmaskiner.

Att representanter för vår svenska regering fortsätter att hålla den här linjen är både oförklarligt och oförsvarligt. Och så länge de gör det kommer risken för terrordåd öka. Vad som verkligen behövs är saklighet, fakta och handlingskraftiga åtgärder, inte en ”tycka-synd-om- och sopa-under-mattan-mentalitet.

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

Annonser

Ett svar to “SvD: Över 150 före detta IS-krigare uppges finnas i Sverige”

  1. Anne-Marie G Wouda mars 20, 2017 den 11:08 f m #

    Suveränt skrivet av dig Madeleine som alltid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: