2017-03-22: Terrorattack Westminster London

23 Mar

London
Det som hände igår i London är så det värsta terrorhotet mot Europa och Sverige ser ut 2017. En ensam fanatiker som drivs och lockats av IS jihadistiska våldspropaganda och som slår till på egen hand.

Det hände i Nice den 14 juli i 2016, då Mohamed Lahouaiej Bouhlel plöjde rakt in i folkmassan vid strandpromenaden med en lastbil och dödade 84 människor. Det hände i Berlin i december 2016, då Anis Amri körde in på en julmarknad i Berlin med en stulen dragbil och dödade tolv människor. Det hände i London igår 2017 då en terrorist körde en stadsjeep och mejade ner fotgängare på Westminster Bridge. Fyra personer dog och 40 blev skadade.

När NCT:s experter (Nationellt centrum för terrorhotbedömning) bedömt hotet mot Sverige 2017 är det inte i första hand en stor samordnat terrordåd man fruktar – utan ensamvargar som i Nice, Berlin och London.

Enligt NCT:s rapport finns det aktörer som troligen både har avsikt och förmåga att utföra ett terrorattentat i Sverige. Bland dessa finns dels återvändande terrorister, dels personer som inte har rest men som inspirerats här i Sverige av islamistisk propaganda.

Låt oss hoppas att terrordådet i London nu blir en väckarklocka för alla dem som tonar ner och relativiserar hotet från jihadismen. Utsikterna för att det ska ske i Sverige är emellertid inte stora.

Här kommer sannolikt rädslan för att kränka minoriteter fortsätta lägga locket på viktiga åtgärder och ställningstaganden. Den långvariga relativiseringen av IS kommer också sannolikt fortsätta. Den kommer fortsätta ta sig olika uttryck: jobb, bostad, och avradikalisering åt återvändande terrorister. Säpo kommer fortsätta avkrävas att ägna sig åt att bevaka högerextremism, och inte åt att förfölja muslimer som det heter i var och vartannat debattinlägg.

Aftonbladets krönikörer i allmänhet och Oisín Cantwell i synnerhet har närmast drivit en kampanj om att Säpo och kritiker lider av ”kroniskt muslimdille” och att de ”ser mörkhyade terrorister i var och varannan buske.” I samma anda avfärdas svenskarnas oro över radikalisering.

Det här är djupt oroande. Vare sig Sverige eller övriga Västvärlden kan bli kvitt terrorismen genom att ta hand om återvändande terrorister eller genom att ändra sitt beteende – om vi inte provocerar IS eller skriver ut ordet muslim och tar hand om de som återvänder så klarar vi oss nog.

Vi ser också att det sker en normalisering av våldsbejakande extremism. Jag läste nyligen om en person i Angered vars förening ligger bredvid en grundskola. Personen i fråga hade sett barn visa varandra videoklipp på rasterna och tävla om vems släkting som hade gjort de snyggaste halshuggningarna. Som svensk är det omöjligt att ta in.

Går det att stoppa IS?

Kanske, militärt. Men att besegra ideologin är förmodligen omöjligt. För när väl IS slagits ut kommer det finnas gott om ensamma aktörer och andra redan etablerade organisationer i Sverige och Europa som både vill och kan ta över. Vad vi skulle behöva är att förpassa ideologin till historiens sophög, sluta låta islam flytta fram sin positioner i västvärlden men det finns ingen politiker med tillräckligt mod för att ta de besluten.

Det här är en ideologi och religiös övertygelse som flera generationer framöver kommer att ha stora, stora problem med att hantera. Om ens någonsin.

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

Annonser

4 svar to “2017-03-22: Terrorattack Westminster London”

 1. Anne-Marie G Wouda mars 23, 2017 den 9:34 f m #

  Åter mycket bra av Madeleine. Tack

 2. MartinA mars 23, 2017 den 9:46 f m #

  Vad har ni för stöd för att det är just ISIS som skapat det här dådet? Gjorde gärningsmannen nåt uttalande?

  • Madeleine E Lilja Rönnquist mars 23, 2017 den 4:53 e m #

   Hej MartinA! Som du säkert redan har läst så har IS nu tagit på sig dådet.

   • MartinA mars 25, 2017 den 7:37 e m #

    Nu har de det. Min kommentar grundade sig på att det finns en stark trend att försöka kapsla in det muslimska problemet till ”ISIS” eller, som gammelmedia driver för att helt koppla loss det från Islam för en europeisk publik, Daesh. Därför kritiserar jag att genast skylla på ISIS. Problemet är muslimer, inte någon specifik sekt eller ens religionen som sådan. Islam är ett problem för muslimer. Muslimer är ett problem för oss. Är min åsikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: