SVT Nyheter gör sitt bästa för att sprida fake news till det svenska folket:

27 Mar

Screenshot 2017-03-27 at 10.49.00Screenshot 2017-03-27 at 10.31.08

”Totalt har sysselsättningen ökat med 244.000 personer de senaste nio åren – och hela jobbökningen har gått till de utrikesfödda. Hade vi haft en situation där bara inrikesfödda svarade för arbetskraftsförsörjningen skulle antalet arbetstagare inte räcka till.”

Tack och lov reder Tino Sanandaji ut denna hitta-på-variant i ett eget FB-inlägg. Läs hela inlägget här: https://www.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10154481754898231?pnref=story

Samma sak, fast i ett annat ämne, ser vi ske i Aftonbladet som nu skriver om att fler än dubbelt så många alliansväljare föredrar Annie Lööf framför Anna Kinberg Batra (42 mot 19 procent). Ett påstående som bygger på deras egen undersökning som omfattas av 1005 intervjuer under perioden 21-24 mars 2017.

Just den här typen av mätningar eller undersökningar ska vi avfärda. Men det stora problemet är att seriösa forskare som Sanandaji, statistiskt säkerställda prognoser och mätningar inte bara ignoreras, de kritiseras också ivrigt eftersom de går emot den förda politikens världsbild. Genom att systematiskt välja bort obekväm information vill man styra väljarna bort från verkligheten.

Det här kan framstå som en icke-angelägenhet men i och med att statistik och mätningar helt och hållet präglar den svenska nyhetsrapporteringen påverkar de också väljarnas faktiska kunskaper om exempelvis den så kallade arbetskraftsinvandringen/politiken och hur de tänker.

Sedan har vi Stefan Löfven och regeringen som ohämmat fortsätter sprida fake news. Vi ska därför ha i minnet att när de säger att de tänker ta ett krafttag mot ”fake news” så är det i själva verket precis tvärtom de menar. De vill inte att fakta/sanningar sprids eftersom det riskerar skada deras egen politik

Det här är ett problem för dem och därmed ett problem för oss. Det handlar i grunden om vilket samhälle DE vill ha. De vill bygga ett Sverige som grundar sig på deras fakta och då måste väljarna ”fatta rätt beslut”. De visade sig om inte annat då Alice Bah Kuhnke ljög om Sveriges arbete med återvände IS-terrorister, som för övrigt borde sättas i fängelse och sedan utvisas. Eller då Ylva Johansson ljög om sexualbrott i BBC.

Man bygger, tillsammans med AB, SVT m.fl. med andra ord upp ett debattklimat där vi inte ska ha tillit till forskning, opinionsmätningar eller prognoser som går emot deras politik. Och från och med nu fram till riksdagsvalet 2018 kommer vi ser mer av den varan, tyvärr.

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

17554235_1655356964761261_6428464244706685469_n

”SVT visar en skev bild av integration på arbetsmarknaden”:

http://www.svt.se/opinion/svt-visar-en-skev-bild-av-integrationen-pa-arbetsmarknaden

Annonser

Ett svar to “SVT Nyheter gör sitt bästa för att sprida fake news till det svenska folket:”

  1. Hans Nilsson mars 27, 2017 den 10:44 f m #

    Pk media gör allt som står i deras makt för att hålla skenet uppe över Sverige. Jag hoppas att dagen inte är för långt borta att PK medias företrädare får stå till svars och bli dömda för sina lögner och tillrättalagda sk nyheter..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: