Varför ska vi se terroristen som en människa?

28 Mar

Nu är det fler än jag som ryter till mot pjäsen ”Jihadisten” och undrar exakt vad det är vi ska förstå.

Sverige ”förstår” redan genom att belöna återvändare som ägnat sig åt att våldta kvinnor och barn, halshuggit och torterat människor, bombat ihjäl massor genom att erbjuda jobb och bostad

Manusförfattaren Johan Gry försvarar dock ivrigt sin pjäs med förklaringen: ”– Syftet är att förmänskliga terroristen om man säger så, och att våga göra det. Att våga se att terroristen är en människa,.”

Frågan är: Varför ska vi se terroristen som en människa? Det är ju en evinnerlig tur att denna manusförfattare inte var aktiv när nazisterna ställdes inför rätta för folkmord. Då hade han väl gjort en pjäs om hur viktigt det är att vi förmänskligar dem.

För mig är det kristallklart att pjäsen riskerar att ytterligare lägga locket på om kritiken mot islamistisk extremism. Det ständiga behovet av att tona ner genom att förstå är en av våra tids största faror.

En som försvarar pjäsen är Csaba Perlenberg i Expressen som skriver:

”Konst och drama är ett sätt att gestalta och vrida och vända på begrepp, idéer, tankar och händelseförlopp. I sina bästa stunder breddar kulturupplevelser och fördjupar förståelsen både för vår omvärld, våra medmänniskor och för oss själva och våra egna tankar och förutfattade meningar.”

Så fint det låter, men då undrar vän av ordning var den fördjupade förståelsen för Lars Vilks (Wilks) rondellhundar tog vägen. Och varför det inte gjorts en pjäs om de många försöken (brandbomber och skjutningar) att tysta honom och varför. Sveket från det omgivande samhället angående Wilks har istället varit totalt.

Hade nu ”Jihadisten” byggt på en förståelse om varför återvändande terrorister ska fråntas sitt medborgarskap och utvisas, och framför allt en förståelse om varför Sverige inte via skattemedel ska erbjuda återvändare jobb och bostad, då hade pjäsen fyllt en viktig funktion i debatten.

Men Gry menar istället att:

”– Om vi bara behandlar dem som åker som monster så kommer vi aldrig komma till rätta med extremismen. Vi som samhälle har som ansvar att förstå,” fortsätter han.

Jag vet inte vad det är Gry inte förstår – terrorister som strider för IS eller sympatiserar med dem är MONSTER! Vi som samhälle har absolut inget ansvar i att förstå, vårt ansvar ligger i att agera mot manusförfattare som söker förståelse för deras extremism, mot politiker som vurmar för terrorister, och framför allt mot terrorister!

Sedan att hävda att man måste ha sett pjäsen för att värdera pjäsen är bara struntprat. Det räcker med att läsa om hur manusförfattaren resonerar kring sitt alster för att förstå att den borde förpassas till sophögen.

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

Annonser

Ett svar to “Varför ska vi se terroristen som en människa?”

  1. Anne-Marie G Wouda mars 28, 2017 den 7:23 f m #

    Madeleine är lysande . Hon skriver vad dom flesta av oss känner och tycker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: