Ensamkommande kan bli lösningen för brandkåren

3 Apr
I Askersunds kommun och tillsammans med Nerikes brandkår har ett pilotprojekt startas upp. Länsstyrelsen har bidragit med pengar för att utbilda fem ensamkommande ungdomar till deltidsbrandmän.

 

Stefan Andersson, styrkeledare för Nerikes brandkår, säger till SVT Nyheter att det är av största vikt att projektet slår väl ut, inte minst därför att brandkåren av olika skäl tappat en tredjedel av sin personal:

”– För oss är det jätteviktigt att det faller väl ut. Vi har haft ett väldigt stort manfall de senaste åren. En tredjedel har slutat av olika skäl”, säger styrkeledaren Stefan Fransson.

Enligt Fransson, är projektets mål att tillvarata de ensamkommandes kompetens, något som jag uppfattar främst handlar om deras språkkunskaper, och stärka deras möjligheter att integreras i samhället, samt att de ska ges möjlighet att fylla en viktig samhällsfunktion.

Frågan är varför man tappat en tredjedel av sin personal. Uppenbart är i alla fall att man på relativt kort tid förlorat viktig kompetens när så många erfarna deltidsbrandmän valt att lämna yrket.

Av tidigare rapporteringar vet vi att brandmän på flera håll sagt upp sig i protest mot det nya kollektivavtalet.

Det gäller till exempel i Trosa där hela styrkan sa upp sig, i Malung har hälften av de anställda ansökt om uppsägning och i Heby har två tredjedelar av kommunens deltidsbrandmän valt att göra samma sak.

”– Totalt sett handlar det om sämre arbetsvillkor och lägre ersättning, säger Mikael Silverhult som är deltidsbrandman och fackligt ombud på brandstationen i Heby.”

På hans brandstation har 13 av de 15 som jobbar där sagt upp sig.

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

Screenshot 2017-04-03 at 22.28.34

Ensamkommande kan bli lösningen för brandkåren

Screenshot 2017-04-03 at 22.29.39Brandmännen i uppror – hela styrkor har sagt upp sig

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: