Nu ska personalen på Migrationsverket: ”lära sig att fatta fler obekväma beslut.”

3 Apr

2016 meddelade regeringen att de skulle vidta en rad åtgärder för att öka antalet utvisningar: Av de 160 000 som kom 2015 skulle 80 000 utvisas, vilket då beräknades ta ca tre år. Anders Ygeman sa då:

”Vi har ökat takten ganska dramatiskt och vidtar nu ett antal skarpa åtgärder och det kommer ytterligare att öka takten, men det är inte så att problemet nu är löst. Det återstår ett tufft och hårt arbete för att steg för steg öka återvändandet”.

Nyheten slog ned som en bomb över hela världen. Jag förvånades dock över att så många okritiskt tog till sig nyheten. Det var för mig uppenbart att regeringen inte tänkt igenom allt när man påstod sig kunna klara av det här uppdraget.

En grundförutsättning är förstås att kunna ta beslut. Om målet skulle uppnås var det tvunget till att fattas beslut som många måhända inte skulle känna sig komfortabla med, men som skulle vara absolut nödvändigt för att klara uppgiften att utvisa 80 000. Men, som jag redan då misstänkte har Migrationsverkets beslutsfattare varit långt mer generösa än vad Ygeman trodde, så generösa till och med att de nu måste instrueras i att fatta obekväma beslut.

Men det är ändå långtifrån säkert att 2017 blir ett år som kommer att präglas av avslag. För två veckor sedan fattade Migrationsöverdomstolen ett vägledande beslut som ger hopp för 14 586 ensamkommande afghanska ungdomar att få stanna i Sverige. Samtidigt har verket i ett nytt rättsligt ställningstagande gett asylsökande irakier ökade chanser att få stanna i Sverige.

 

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

 

Migrationsverkets personal instrueras att fatta fler obekväma beslut

zVHyPS1OMp1Qu4WxlbdZrhRsFSs

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: