Jag som inte har nåt att dölja, ser inga problem med att bli övervakad i det offentliga rummet

8 Apr

17757578_348503145546233_6318125991254208196_n

Tycker det är bra att polisen har lyckades gripa en person efter gårdagens terrorattentat (fredag 7 april 2017). Den gripne mannen har erkänt och bevisningen är övertygande.
 
Det får mig att tänka på vilken betydelse det har med kameraövervakning i dagens samhälle.
 
Jag vill ha fler övervakningskameror på offentliga platser, så att tryggheten förhoppningsvis ökar eller i alla fall ökar möjligheten att identifiera gärningsmän. Bidrar till att kunna följa deras flyktväg osv även om de skulle vara maskerade.
 
Ni som är emot kameraövervakning och snackar om ”jävla övervakningssamhälle” och ”jävla polisstat”, kanske vill förklara hur man skulle lyckats gripa mannen från gårdagens dåd om man inte hade haft hjälp av bilderna från övervakningskameror som man släppte till allmänheten?
 
Inser ni inte att övervakningskameror ökar sannolikheten att personer som begår brott ska kunna bli identifierade? Inser ni inte att bilder från övervakningskameror kan vara användbart bevismaterial i rättegångar?
 
Påstår inte att kameror löser alla brott eller att de är den ”ultimata lösningen”. Påstår inte heller att det viktigaste för att kunna gripa mannen från gårdagens dåd var bilderna. Men antar att det underlättade en identifiering när man hade en bild att utgå ifrån.
 
Jag som inte har nåt att dölja, ser inga problem med att bli övervakad i det offentliga rummet. Vad är det som vissa anser är ”skrämmande” med kameraövervakning i det offentliga rummet? Brukar de blotta sig eller begå andra brott på offentliga platser och är oroliga för att upptäckas? Vad menar de är ”problemet”?
 
Text : Ulf Möller
Annonser

18 svar to “Jag som inte har nåt att dölja, ser inga problem med att bli övervakad i det offentliga rummet”

 1. MartinA april 8, 2017 den 12:11 e m #

  Ni som offrar frihet för säkerhet förtjänar vare sig frihet eller säkerhet. Kräk.

  • tanketornet april 8, 2017 den 12:50 e m #

   Vad menar du är problemet med kameraövervakning på allmän plats? Har du nåt att dölja eftersom du gnäller? Jag är ingen ”övervakningsfanatiker”, men inser att övervakningskameror löser fler problem än de skapar. OM de skapar problem, kanske du vill presentera dessa ? Lista upp det du menar är problem med kameraövervakning på allmän plats, så ska jag presentera en lista på vilka problem de löser.

 2. MartinA april 8, 2017 den 12:13 e m #

  Det är statens politik som har gjort att det utförs terrorattentat i stockholm. Och din reaktion är att lämna över mer befogenheter till staten? Kryp litet mer och slicka etablissemangets fötter litet ivrigare och vifta duktigt på svansen så kanske du får en klapp på huvudet?

  • tanketornet april 8, 2017 den 12:49 e m #

   Vad menar du är problemet med kameraövervakning på allmän plats? Har du nåt att dölja eftersom du gnäller? Jag är ingen ”övervakningsfanatiker”, men inser att övervakningskameror löser fler problem än de skapar. OM de skapar problem, kanske du vill presentera dessa ? Lista upp det du menar är problem med kameraövervakning på allmän plats, så ska jag presentera en lista på vilka problem de löser.

   • MartinA april 8, 2017 den 1:18 e m #

    Problemet är din ynkliga instinkt att springa och be om beskydd från precis de som har orsakat farorna. Det är ynkligt och det ger mer makt till ondska. Jag trodde att du var oppositionell. Nu ser jag att du är en lakej och trygghetsnarkoman som bara kommer göra saker värre.

   • Bosse J april 8, 2017 den 1:22 e m #

    Du uppvisar en häpnadväckande naivitet. Inbillar du dig att de _personer_ som utför övervakningen nödvändigtvis har rent mjöl påsen? Vad skulle det kunna få för konsekvenser om de inte skulle ha det?

   • MartinA april 8, 2017 den 1:23 e m #

    Kameraövervakning och effektivare poliser kan endast dölja problemen, ej lösa dem och ej göra dig eller de dina tryggare. Bara skjuta upp det som oundvikligen kommer att komma. Trygghet finns i människor, inte i kameror. Och det är bättre om konsekvenserna av den förändrade demografin blir tydligare än att den döljs med kameraövervakning. Staten var ingen bra beskyddare från början och i en mångetnisk stat är den helt kontraproduktiv. Trygghet kan du bara få genom tätare kontakter med din egen grupp och att du blir bättre på att dela upp dina medmänniskor i vi och dom. Därför att din grupp har djupseende och kan bry sig om dig och din familj på riktigt. Kameror är döda tingestar som kan tjäna både dina vänner och dina fiender. Precis som staten som du vill lämna över mer befogenheter till. Det du VET om staten är att den hatar oss svenskar och inte vill att vi skall finnas till. Därför är det helt oacceptabelt att verka för att staten skall få tillstymmelse till mer befogenheter.

   • MartinA april 8, 2017 den 1:27 e m #

    Rättvisans sverige är ett minne blott och kommer aldrig tillbaka. Förut fanns rätt och fel. Nu finns vi och dom.

   • Bosse J april 8, 2017 den 6:44 e m #

    Konstig moderering du håller dig med?? 🙂

   • tanketornet april 8, 2017 den 10:03 e m #

    Vad syftar du på?

   • MartinA april 9, 2017 den 8:24 f m #

    Personligen har jag enbart positiva erfarenheter av tanketornets moderering.

  • Bosse J april 8, 2017 den 10:14 e m #

   Jag lämnade följande kommentar innan idag men det står fortfarande att den inväntar moderering:

   Du uppvisar en häpnadväckande naivitet. Inbillar du dig att de _personer_ som utför övervakningen nödvändigtvis har rent mjöl påsen? Vad skulle det kunna få för konsekvenser om de inte skulle ha det?

   • tanketornet april 8, 2017 den 11:06 e m #

    Ber om ursäkt: Hade missat den. Nu godkänd och publicerad.

 3. Anne-Marie G Wouda april 8, 2017 den 1:26 e m #

  Bravo Uffe jaga håller med dig. kanske fler våldtäktsbrott dessutom kunde klaras upp. Varför har gnällspiken inget emot att nästan varenda butik har kameraövervakning inne i butiken. Jag skulle känna mig tryggare med fler kameror utomhus.

 4. Hans Nilsson april 8, 2017 den 6:34 e m #

  För egen del får det gärna sättas upp 100 tusentals övervaknings kameror. Har man rent mjöl i påsen har man inget att frukta.

 5. Dharmesh Gandhi april 9, 2017 den 10:01 f m #

  Som det ser ut integritet är väldig helig så länge det inte smäller och det har vi sett i Malmö. Där ambulans/polis fick tillstånd för kamera övervakning efter flera incidenter. Jag förstår inte vad folk vill göra på allmänna platser så att deras integritet kränks? Obegriplig. Mycket möjlig att övervakning kamera kan hindra eller spåra brott.

 6. tobias april 9, 2017 den 3:11 e m #

  Jag vill att BEHOVET av fler kameror i samhället skall avlägsnas så att Jag kan få avstå från att bli dokumenterad av storebrors smygrunkande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: