Fattigdom och elände förvandlar inte automatiskt människor till ondsinta varelser

9 Apr

Bara några dagar efter terrordådet i Stockholm stöter jag på en artikel i AB som försöker ge sig på att förklara varför så många terrorister kommer just från Uzbekistan.

Man gör smaklösa försök att koppla samman valet att bli anhängare av IS med fattigdom och bristande hopp om någon framtid. AB är, som jag skrivit om många gånger inte ensam om att sprida den här mycket märkliga uppfattningen. Tvärtom, svensk media i allmänhet och AB i synnerhet återkommer ofta till denna förklaringsmodell som effektivt förvandlar förövaren till offer och offret till förövare.

Fattigdom och elände förvandlar inte automatiskt människor till ondsinta varelser, också fattiga människor har väl ett moraliskt inre kompass som hjälper dem att skilja rätt från fel, eller? Det som hände i Stockholm i fredags handlade om något helt annat och ju förr vi beskriver det som hände vid sitt rätta namn desto bättre.

Jag misstänker också starkt att detta har att göra med att i Sverige är det inte brottsligt att vilja utbilda sig till terrorist eller vilja delta i utbildning av terrorister. Inte heller att betala för resor som syftar till att individen kommer begå terrorbrott eller att finansiellt stödja en terrororganisation som har som mål att slakta andra människor. Den förklaring som getts till alla som ifrågasatt det självklara är att ett förbud mot att vara medlem i en terrorgrupp strider mot den svenska, grundlagsskyddade föreningsfriheten.

Vidare i nyhetsflödet läser jag om hur Nyheter idag skriver om att en polispatrull mitt under pågående terrorinsats blev utsatta för stenkastning. En polis skriver om händelsen på Instagram:

”Under natten blev kollegor utsatta för stenkastning i Tensta, mitt under pågående terrorinsats! En del människor kommer varken förstå eller lära dig. Till terrorn vill jag bara säga en sak, dra åt helvete, på ren svenska! Tankar går till alla drabbade på alla sätt och vis! Be inte för Sverige, stå upp för Sverige, kriga för sverige och stupa för sverige!”

2016 förklarade kriminologen Magnus Hörnqvist att stenkastning främst kopplas samman med sociala problem så som arbetslöshet, fattigdom och att man känner sig utestängd från samhället.

Återigen, fattigdom och elände fråntar inte människor sitt moraliska kompass, det handlar om något helt annat och som sagt, ju förr vi beskriver det vid sitt rätta namn desto bättre.

Samtidigt som allt detta sker har vi en muslimsk förening ”Sveriges Förenade Muslimer” som avfärdar en granskning av dem som ett uttryck för fascism och islamofobi. De har upprepat blivit påkomna med att sprida ”råd” kring sin beblandning i väst.

Kvinnor får inte lämna hemmet utan tillåtelse från en man, de ska absolut inte bära parfym, skoja eller visa hud. Det uppmanade i alla fall sheikh Muhammad al-Shahrani de församlade då han 2015 var inbjuden till föreningen och höll sin NU uppmärksammade föreläsning.

Det är en svår balansgång att problematisera islam när nyhetsflödet och lagar och regler ser ut som de gör i Sverige. Men det måste göras. En framkomlig väg är att vara mer specifik. Vi får inte backa från att beskriva brott och odemokratiska handlingar som begås i ideologins namn.

En sak är säker. Det är inte islamofobiskt att hårdgranska och fördöma de muslimer som utför terrordåd, eller muslimska miljöer där det förekommer olika former av förtryck, hat och våldsromantisering pågår.

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

Screenshot 2017-04-09 at 09.12.14

Annonser

2 svar to “Fattigdom och elände förvandlar inte automatiskt människor till ondsinta varelser”

  1. Anne-Marie G Wouda april 9, 2017 den 9:17 f m #

    Åter igen en mycket läsvärd text av Madeleine E Lilja Rönnquist

    Tack Madeleine för allt jobb du lägger ner.

    • Madeleine E Lilja Rönnquist april 9, 2017 den 4:18 e m #

      Tack!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: