För mig är dessa monster mindre värda än en hundskit

9 Apr

Bland andra SVT nyheter och Aftonbladet har efter terrordådet i fredags publicerat artiklar där man försöker ”förklara” orsaken till att många uzbeker eller andra blir terrorister.

”Förklaringen” är att de lever i ett fattigt land med få rättigheter osv. Den man som utförde dådet i Stockholm i fredags, var tillsammans med sin familj bosatt i Sverige. De befann sig logiskt sett inte på svältgränsen och även om de nu skulle varit ”fattiga”:

På vilket sätt underlättar det deras livssituation om de begår terrordåd i Europeiska länder? Blir uzbekerna ”mindre fattiga” för att de mördar oskyldiga människor i vår del av världen?

Trött på medias ”förklaringsmodeller”. Det är inte ”förklaringar” eller ”en förståelse för terrorister” vi behöver. Jag har inget behov av att ”förstå” de monster som väljer att bli terrorister.

Viljan att ”förstå” terrorister, ändrar inte deras val och ändrar inte deras historik.

Verkar som vissa inbillar sig att ”förståelse” kan ändra terroristernas inställning och att terroristerna blir snälla mot oss bara vi har viljan att vara snälla och förstående mot dem.

Vår eventuella förståelse för hur och varför terroristerna gör sina val och funkar som de gör, ändrar i grunden inget. En text i Aftonbladet eller SVT nyheter är inte en mystisk tidsmaskin som kan ändra terroristernas förflutna eller påverka de val de redan har gjort.

Vad vi behöver, är inte teaterpjäser, reportage eller artiklar som försöker förklara varför terroristerna valde att bli urskiljningslösa mördare. Respekt och ”förståelse” för monster som mördar, är inte vad vi behöver.

Det vi behöver är krafttag mot terrorism och snarare en ökad förståelse för att relativisering, ”förklaringsmodeller” osv, inte hjälper oss att bli av med dessa monster. En ”snäll text” i media där man ömkar för terroristerna och anser att de har haft ett taskigt utgångsläge i livet osv, förändrar knappast dessa monsters inställning.

Hur kan man inbilla sig att respektlösa mördare påverkas av att vi kryper för dem och låtsas ”förstå” och respektera dem eller att något annat ändras till det bättre av det?

”Terrorister är också människor” har det sagts och skrivits.

Javisst, rent fysiskt var även Adolf Hitler, Idi Amin, Josef Stalin osv ”människor”. Även Anders Breivik, Peter Mangs och Anders Eklund är ”människor”.

Men förtjänar de att bemötas med medmänsklighet, förståelse osv? Anser inte det. De har förbrukat sitt ”människovärde” – eller rättare sagt: Visat att de inte förtjänar bemötas med värdighet, då de begått avskyvärda handlingar av en typ som är ovärdiga alla som vill kallas människor. Respektlöshet ska inte mötas med respekt. Avskyvärda handlingar ska inte mötas med beundran eller ”nyfiken förståelselusta”.

För mig är dessa monster mindre värda än en hundskit. En hundskit mördar eller skadar ingen, utan kan tvärtom vara till nytta i exempelvis odlingsjorden som gödsel. Ger näring åt både smådjur och jord.

Text: Ulf Möller

Screenshot 2017-04-09 at 13.14.07
screenshot-2017-04-09-at-09-12-14
17795895_347576582305556_5774523727627678639_n

Annonser

3 svar to “För mig är dessa monster mindre värda än en hundskit”

 1. Anne-Marie G Wouda april 9, 2017 den 2:59 e m #

  Bra skrivet Uffe. Håller med dig .

 2. larslindblog april 9, 2017 den 3:45 e m #

  På SR hör jag om ”Kärleksmanifestatonen” talare efter talare rabblar floskler ”tillsammans , allas lika värde , tolerans , mångfald , olikheter som berikar ” osv…

  ingen säger att om vi haft ett normalt invandringsförfarande , IDkoll ; Visum ,belastningsregister , mm.mm. SÅ HADE DETTA ALDRIG HÄNT

 3. majornsblogg april 9, 2017 den 5:05 e m #

  Terrorbrotten beror inte på att gärningsmännen kommer Uzbekstan utan på att de är muslimer. Att få media att skriva den enkla sanningen är lika omöjligt som att få den att sluta älska islam. Där finns ett problem att filosofera över. Varför älskar media islam ?

  ________________________________

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: