Helsingborg stad frias från misstankar om diskriminering: -Vi fortsätter att ta oss rätten att skydda viktiga värden som jämställdhet

10 Apr

Alla minns vi när Miljöpartiets framtidshopp, Yasri Khan, fick lämna sina politiska uppdrag inom politiken efter de starka reaktionerna på hans vägran att skaka hand med kvinnor. Rätteligen uppstod i Sverige en debatt om hur hög tolerans vi ska ha inför religiösa restriktioner i förhållande till kvinnosyn, jämställdhet och mänskliga rättigheter.

Men många i debatten tog ställning för att det är helt normalt för en muslimsk man att vägra skaka hand med kvinnor. Sveriges Radios korrespondent i Kairo frågade med anledning av detta ett antal män i Egyptens huvudstad om hur de såg på saken:

”Han är fanatiker, sa brandmannen Osama om Yasri Khan. Att vägra skaka hand med kvinnor är en form av extremism.”

Mohamed som sålde motorolja, sa att det bara är: ”extremister inom Daesh – den så kallade islamiska staten och det muslimska brödraskapet, som har den där inställningen till kvinnor.”

Men Åke Sander, professor i religionsvetenskap, menade att en vägran att skaka hand inte vara ett utryck för religion – utan för en personlig övertygelse. Och menade att i ett liberalt samhälle ska man kunna välja sådana saker själv, menade han.

Självklart handlar inte vägran om att skaka hand med kvinnor om ett personligt val, utan det speglar en värdegrund som behöver synas i sömmarna. Bakom den ligger nämligen en föreställning om att män och kvinnor måste hållas åtskilda. Det reflekterar sålunda en kvinnosyn som verkligen inte passar in i ett demokratiskt samhälle.

Därför är det glädjande att läsa att Helsingborg stad frias från misstankarna om diskriminering. Arbetsgivaren stämdes nämligen efter att en man fick sluta som vikarie efter att ha hälsat genom att lägga handen på hjärtat, istället för att ta i hand.

Jag är glad över att de friades från anklagelsen om diskriminering. Jag är också glad över att Helsingborgs kommun fortsätta på sin inslagna linje:

”-Vi fortsätter att ta oss rätten att skydda viktiga värden som jämställdhet. Ingen anställd ska behöva utsättas för att någon inte vill hälsa genom att ta i hand på grund av sin religion, säger Maria Winberg Nordström.”

 

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

 

Helsingborgs stad frias från misstankar om diskriminering 

image

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: