Reflektioner på terroristens livsöde, politiken kring hans radikalisering, samt slutsatser för Sverige

10 Apr

680
Reflektioner på terroristens livsöde, politiken kring hans radikalisering, samt slutsatser för Sverige (längst ned.)

Rakhmat Akilov var en person som drevs av fattigdomen från sitt hemland Uzbekistan. Först till Ryssland, sen till grönare nejder i Sverige. Där vankas ju gratispengar utan att man arbetar. Samtidigt kan man tydligen svartjobba som byggare medan man söker asyl. Även efter man fått avslag på sin ansökan.

Det här inlägget handlar om varför det gick som det gick. På sätt och vis har jag sympati för hans jobbiga situation. Jag tror jag förstår hur han blev terrorist. Slutsatserna för Sveriges del är kusliga. Det finns nämligen i landet över hundratusen människor som han. Han skulle självklart aldrig släppts in i Sverige. Han är ett perfekt exempel på varför asyllagstiftningen är ett skämt som bör avskaffas.

Rakhmat Akilov och de flesta i Centralasien är de stora förlorarna efter Sovjetunionens fall. Under Sovjettiden såg Moskva till att det var var ordning, trygghet och hyfsat välstånd i Centralasien. I en socialistisk union fick det inte finnas fattiga outbildade människor med primitiv tro. Sånt hade läget varit i området innan socialismen. Centralasien är granne med Afghanistan och har delvis samma folkslag och liknande kultur. Sovjetåren var därför guldålder för uzbekerna och många andra i området. Akilov var runt 12 när Sovjetunionen gick ur tiden.

På Sovjettiden tiden hade en man som Akilov fått jobb, bostad och kunnat leva sitt liv utan några större materiella bekymmer. Det hade funnits en bekväm plats i samhället för honom och hans familj. Radikal islam hade han inte kunnat syssla med, för det var inte tillåtet. Men som vi vet, föll dock hela det sovjetiska bygget samman som ett korthus. Efter det kunde stora delar av Centralasien inte stå på egna fötter ekonomiskt.

Uzbekistans största industri var bommullsproduktion och textilindustri för Sovjetunionen och Östeuropa. Med socialismens fall försvann den marknaden mycket snabbt. I ett land som hade haft full sysselsättning blev majoriteten plötsligt arbetslösa och utan inkomster. De östeuropeiska länderna började omedelbart importera västerländska bomullsprodukter som tillverkats i Kina och Asien. För de människor som överhuvudtaget hade råd med nya kläder då.

Saudiarabiska wahabistiska missionärer dök omgående upp i Centralasien och började missionera sin radikala tolkning av islam. CIA dök också upp. De stödde delvis sin allierade, Saudiarabien i detta. Målsättningen var att dominera det gigantiska numera tomma schackbrädet – Centralasien. Det viktiga från amerikansk synvinkel var att det ryska inflytandet bröts. Kosta vad det kosta ville. Om lite islamism var priset man fick betala så var det inte hela världen.

Under tiden föll den centralasiatiska befolkningen in i miserabel fattigdom. Islam blev det enda hoppet för många. Kvinnor hade tidigare studerat och haft normala jobb i samhället – något som uppmuntrats av Sovjetunionen. Nu skjöts kvinnorna tillbaka. Kvinnor trakasserades på gatorna för att de inte bar muslimsk klädsel eller för att de gjort något som inte gillades av traditionell islam.

Dagslönen i en del av länderna låg på någon dollar. Somliga svalt. I desperation tog sig folk i stora massor till Ryssland där de kunde språket och kanske kände någon. De fick jobb som daglönare och kunde försörja familj och äldre släktingar, samtidigt som de levde fattiga liv i samhällets utkant. Männen blev byggjobbare i 2000-talets ryska byggboom. Kvinnorna blev städerskor, barnflickor och restaurangpersonal. Barnen blev kvar hemma med mor- och farföräldrar som skulle försörjas av sina barns arbete i Ryssland. En del hade arbetstillstånd, andra inte.

En sådan arbetare var Akilov under en period. Han var gift och hade familj i Uzbekistan – men levde inte med dem. Han var tvungen att arbeta utomlands. I Uzbekistan är det normalt att spendera en årslön på bröllop och brudgåva. Många försätter sig i skuld för att kunna gifta sig på normalt sätt enligt deras traditioner.

Efter en period i Ryssland så dök en ny plan upp för Akilov. Av någon anledning bestämde han sig för att söka asyl i Sverige. Man kan nog absolut anta att det som lockade var pengarna. Asylpengarna + pengarna från svartjobb under tiden var en bra bit mer än han kunde tjäna på byggjobb i Ryssland. Han hade troligen hört från landsmän som redan var i Sverige hur asylprocessen går till.

På något sätt lyckades han ta sig till Sverige. (Jag skulle gärna vilja veta hur – han borde inte ha kvalificerat för visum och kunde därför inte flyga. Kom han landvägen via Baltikum eller Finland? ) Han sökte i alla fall asyl.

Han visste att han behövde uppge att han var politiskt förföljd och gjorde sitt bästa för att väva upp en trovärdig historia. Uzbekistan är en diktatur och det finns människor där som ibland behandlas mycket dåligt av regimen. Men troligen hade Akilov inte förföljts. Den överväldigande majoriteten i de allra flesta diktaturer lever helt normala liv utan förföljelse. Troligen gällde det Akilov vars fokus helt säkert vat att försörja sin familj.

Men Migrationsverket genomskådade bluffen – de förstod att i Akilovs fall så flydde han fattigdomen, inte politiskt förtryck. I många fall köper de bluffen eller kan i alla fall inte bevisa att den är osann.
Akilov hade otur eller hade inte läst på om vad man ska säga.
Han fick avslag.

Nu var han förtvivlad. Han hade haft så stora planer! Han skullle ta sin familj till Sverige. Eller försörja dem grandiost i Uzbekistan genom det lagliga jobb han skulle ha när han väl fått sitt uppehållstillstånd. Han blev tillsagd att lämna landet men nu visste han inte vad han skulle göra. Han dolde sin address, fortsatte jobba svart men visste att det inte skulle hålla i evighet. Kanske var det då som han började vända sig till sin muslimska tro för styrka. Denna tro som innehåller så mycket farligt och så mycket gift.

Kanske blev han inspirerad av sin landsmans dåd i Sankt Petersburg. Han var bitter på Sverige och svenskar som skulle slänga ut honom. Varför hade Sverige ”köpt” en massa andra ljugande människors historia i asylprocessen, men inte hans? Kanske var hans möjligheter begränsade. Han ville kanske tillbaka till Ryssland och jobba mer där, men hade problem att rent fysiskt ta sig dit. Eller var han rädd att passera Ryssland? Han kanske hade skulder där, bland sina landsmän. Jag vet inte. Men han upplevde situationen som hopplös. Det fanns inte någon utväg.

Frun och den förlängda familjen i Uzbekistan hade vant sig vid feta checkar från honom och nu gick det plötsligt inte att fortsätta skicka dem längre. Kanske var hans heder som familjefar och make hotad.

Det är då som en helt ny möjlighet dyker upp för honom, efter han hört om terrordådet i St Petersburg. Han vill också bli hjälte bland de radikala muslimerna på de islamistiska sidor där han hänger. Detta är möjligt som martyr. Han kan bli hjälte! Han kan få gratisbiljett till himlen och 72 oskulder. Efter hans död kommer wahabisterna se till att hans familj aldrig saknar något. Win-win… Om man faktiskt tror på islam, vilket han gör.

Han loggar in på ryskspråkiga islamiska sajter som används av folk från hela Centralasien och Kaukasus. Rysk media har varit där och nosat rätt på Akilovs profiler och vad han sagt. Hans försök är klumpiga och inte särskilt diskreta.

I samma ögonblick han ställde sin fråga om sprängmedel i ett ryskspråkigt islamistiskt forum så hamnade han helt säkert på ryska säkerhetstjänstens prioritetslista. Hade han åkt tillbaka dit så hade han troligen blivit arresterad. Men Sverige är ju insyltat med USA och England. Något säkerhetssamarbete med Ryssland har man inte och deras information tas sällan på allvar. Annars hade mannens avsikter kunnat vidarebefordras och dådet stoppas.

Nu kommer jag till poängen: Akilov är en av ÖVER HUNDRA TUSEN människor i samma situation! Människor som ska avvisas, inte har något att förlora. De är bittra och radikaliserade i sin tro. Arga på Sverige. Polisen vet inte var de är. Hem till fattigdom, skulder och arbetslöshet vill de inte. Genom en martyrs död kan de bli hjältar när ingen annan attraktiv möjlighet finns.
—-
Det var KRIMINELLT att släppa in så mycket främlingar i landet. Rent av LOCKA dem till landet genom att bjuda på gratispengar. Det är klart att en person från ett land där folk tjänar några dollar om dagen, blir lockad av ett land som delar ut massor av dollar om dagen… Utan att man inte ens jobbar! Vad i helskotta hade ni trott, korkade politiker?

Asyllagstiftningen är ett skämt. För det första är det inte Sveriges problem om folk inte kan se till att fungera politiskt i det land de är födda i. Är det vårt fel att någon inte håller med sitt lands regering och råkar i onåd? Och tillhör de en förföljd minoritet så får de fly till det land där deras egen folkgrupp är majoritet – inte till Sverige. För det andra: Deras situation är sorglig men det handlar om människor från andra världsdelar. Som inte är har någon som helst koppling till Sverige. Varför ska vi sänka vårt land för deras skull?

Sverige bör omtolka tillämpningen av asyllagstiftningen. Alternativt släppa flyktingkonventionens regler eller göra det fullständigt ekonomiskt oattraktivt att vara flykting i Sverige. Så till den grad att ingen lockas till Sverige. Danmark har tänkt i de banorna, samtidigt är Danmark ändå ett attraktivt land för många bara genom sin existerande välfärd.

Alla som fått asyl avslaget bör samlas ihop i humana centrum för förvaring tills de kan repatrieras. De ska behandlas med mänsklig värdighet, få en avskedspeng från Sverige och sättas på chartrade plan hem – precis som Finland gjort, men i större skala förstås.

Sker inte detta så var denna attack bara den första. Kom ihåg att det finns över 100 000 människor som Akilov i Sverige – som fått eller kommer få avslag på asylansökningen. Men finns kvar i landet. Dessutom finns det minst 900 000 andra muslimer, uppskattningsvis (till skillnad från andra normala länder vägrar Sverige officiell räkning).

Om en man som beskrivs som en trevlig och artig familjefar bli terrorist, så kan vilken muslim som helst bli det. Hur mycket enklare är det inte för någon av alla de afghanska ”ensamkommande” att radikaliseras när Sverige inte lever upp till förväntningarna? De har ju inte ens fru och barn att oroa sig för, vilket Akilov har. I princip vilken muslim som helst, som förläst sig på koranen eller radikala islamistiska sidor, kan bli jihadist. Det finns uppåt en miljon sådana i Sverige. Möjligen fler.
VAKNA!

Avslutningsvis: Akilov har nu livstid i ett bekvämt svenskt fängelse att se fram emot. Han kommer inte tro sina ögon när han upptäcker standarden på fängelset och möjligheter till studier och hobbies. Under tiden har en svensk liten flicka, en annan svensk, en engelsk programmerare och en belgisk mamma fått sätta livet till p.g.a. den livsfarliga politik som vår regering bedriver.

Text: Hanna Nilsson

Screenshot 2017-04-11 at 01.40.50

Annonser

Ett svar to “Reflektioner på terroristens livsöde, politiken kring hans radikalisering, samt slutsatser för Sverige”

  1. björn april 10, 2017 den 11:57 e m #

    Förutom ett bekvämt liv i fängelset med i många fall bättre mat än många skolungdomar och äldre får han dessutom ersättning för att sitta där, så han kan nog fortsätta skicka hem pengar till sin familj.
    Annars en mycket bra artikel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: