Anders Ygeman i Expressen: ”Olyckligt försöka skuldbelägga svensk polis”

11 Apr

agendaparti-jpg

Anders Ygeman i Expressen: ”Olyckligt försöka skuldbelägga svensk polis”. Ygeman reagerar starkt mot både Anna Kinberg Batras och Jimmie Åkessons kritik.

Han anser att det är oklokt:

”att 48 timmar efter att dådet skett och samtidigt som vi samlas till minnesstund börja göra partipolitik. Och då bryta den enighet som stockholmarna och svenskarna har visat. Det är också olyckligt att försöka skuldbelägga svensk polis på det sätt man gör när man lyfter frågan om utvisningar. ”

Då undrar jag varför det är oklokt att man så fort som möjligt lyfter fram de brister som lett till att terroristen, trots utvisningsbeslut, blivit kvar i Sverige? Det är väl en självklarhet i det här läget.

Det handlar inte om partipolitik eller om att bryta den enighet som uppvisats. Det handlar om att säkerställa att vi faktiskt ska kunna leva våra liv någorlunda tryggt i Sverige, inte bara som ett känslomässigt och populistiskt vänsterstyrt mantra.

Det är ju något som är galet när Stefan Löfven på S-kongressen myndigt säger: ”att alla som får avslag ska åka hem”. Samtidigt som S-politiker i kommunerna driver en politik som syftar till att underlätta för personer som inte har rätt att vistas i landet att leva gömda.

Det är ju också något riktigt galet när vi har en inrikesminister som ”tror” att det är få personer med utvisningsbeslut, som avvikit och som utgör en säkerhetsrisk och istället hellre varnar för risken att: ”klumpa ihop alla människor i en grupp.”

39-åringen kunde exempelvis avvika trots att han var känd av Säpo sedan tidigare. Sannolikt är det många fler av dem som gått under jorden som utgör en fara för rikets säkerhet.

Däremot håller jag med om att det är fel att skuldbelägga polisen, de som bär yttersta ansvaret är regering Löfven, i vilken Ygeman själv ingår. Dessutom är det förmodligen så att den nu gripna terroristen inte heller kunnat utvisas även om han hade tagits i förvar av polisen. Sverige skickar nämligen inte människor med tvång till Uzbekistan efter en dom i Europadomstolen.

Fakta: ”I fjol anmälde Migrationsverket 739 potentiella säkerhetsärenden till Säpo. Det är rekord och kan jämföras med 461 under 2015 och 109 under 2014. I de allra flesta fall handlar det om asylsökande, men det kan också vara andra som söker uppehållstillstånd i Sverige. Parallellt ökar även fallen där Säpo motsätter sig uppehållstillstånd. 2016 skickade Säpo en så kallad erinran i 50 fall. Det kan jämföras med 29 året före. Antalet inre utlänningskontroller har minskat drastiskt sedan 2013, enligt polisens statistik. Då kontrollerades nästan 29 000 personer. I fjol hade siffran sjunkit till knappt 19 000.” (Säkerhetshot och kontroller)

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

 

”Anna Kinberg Batra kräver svar av polisen”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: