Könsuppdelade lektioner i Nässjö

11 Apr

Johan Slättberg är idrottslärare för elever på Brinellskolan, Norråsaskolan och särskolan. Han är också (S)-politiker och leder lektioner separat för killar och tjejer:

”— Jag finner inget konstigt i det. Att få betyg och bli behörig till studier på gymnasiet går före diskussionen om segregerad undervisning, anser han.”

Det har skett med skolledningens medgivande, med argumentet att godkända betyg är viktigast säger han.

Det var inte mer än vecka sedan vi förfasade oss över hur en muslimsk friskola lät flickor gå på bak i bussen, medan pojkar gick på längst fram.

Då skrev jag ett inlägg om hur människor i Sverige faktiskt inte ska leva uppdelade i isolerade enklaver, där varje grupp följer sina egna regler och slår vakt om just den gruppens särart. Och framför allt inte om de står i opposition med vår demokratiska värdegrund och våra fri- och rättigheter.

Hur långt är skolan egentligen beredd att gå? Skilda sittplaster i skolmatsalen, separata avdelningar i klassrummen. Det här är inga smådetaljer utan en del av ett systematiskt och metodiskt arbete islamister bedriver.

Det är för mig helt oacceptabelt att kön spelar roll för hur flickor och pojkar blir bemötta i skolan. Var är kritiken mot svenska skolor som aktivt delar upp sina lektioner efter kön?

Om Skolinspektionen sagt ja till könsseparerad undervisning – då måste lagen ändras! Motiveringen att flickor tycker att det är obekvämt att vistas på lektionerna med pojkar och att det minskar risken att flickor uteblir från idrottslektionerna, håller inte!

Flickor i Sverige ska inte lära sig att flickor inte kan vistas bland pojkar utan att vara täckta, ej heller att de inte kan simma tillsammans. Det är oförenligt med våra värderingar och skolans generella värdegrund – ni vet den om jämställdhet mellan könen.

Och, ska verkligen den svenska skolans principer om likabehandling kunna brytas på det här sättet? Myndigheter som Skolinspektionen borde genast börja jaga skolor med blåslampa som delar upp elever baserat på kön, inte sanktionera det!

Om vårt samhälle, och våra skolor fortsätter backa vad blir nästa steg?

Om det blir obekvämt för dessa individer att åka tillsammans i kollektivtrafiken ska vi då införa könsseparerade bussar och tåg? Om man kräver att flickor inte ska gå i samma skola som pojkar ska då svenska skolor delas upp efter kön? Om Ja, då kommer vår jämställdhet på sikt helt förkastas – Och det kommer drabba ALLA flickor och kvinnor.

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

Screenshot 2017-04-11 at 14.51.10

”Könsuppdelade lektioner förekommer i Nässjö”

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: