”Husby först ut med feministisk stadsplanering”

12 Apr

default-title

Alla minns vi när Stockholms stad skulle prioritera ”jämställd snöröjning” framför bilvägar. Vad hände då? Jo plogningen kollapsade. Och innan snöröjarna ens hann börja hade de i princip snöat inne själva – sedan var resurserna slut.

Naturligtvis uppstod ett veritabelt kaos, alldeles oavsett hur jämställt det än plogades, eller rättare sagt inte plogades. Men kaoset förstärktes i alla händelser av den jämställda, feministiska snöröjningen. Så tänk på det när ni läser resten.

I Husby känner sig kvinnor utsatta och otrygga när de går över torget i Husbys centrum. För att råda bot på ”mansdominansen” på allmänna platser i stadsdelen ska Svenska Bostäder, för första gången i Sverige: ”anpassa ett centrum efter en feministisk stadsplanering. Bland annat kommer man att flytta på ett café där det sitter mycket män.”

Den nya stadsplaneringen ska bidra till att kvinnor åter vågar ha kjol på sig, slutar känna obehag när de går från och till tunnelbanan.

Som vanligt har inget av mansdominansen något att att göra med en djupt kvinnoförnedrande kultur. Som vanligt förstår man inte att så djupt rotade strukturer inte löses av att man flyttar ”problemen” några hundra meter bort. Goddag yxskaft!

Alldeles oavsett om den handlar om polis, säkerhet och försvar, snöröjning eller stadsplanering– är den feministiska politiken något som aldrig fungerat när väl verkligheten trängt sig på.

Den feministiska stadsplaneringen är naiv så det gör ont, men det kommer göra mera ont när väl dessa planeringar blir en verklighet.

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

 

”Husby först ut med feministisk stadsplanering” 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: