”Opartisk” journalistik med förödande konsekvenser

13 Apr

Debattredaktören från Realtid.se Andreas Nilsson skriver i Expressen: ”Låt polisen sköta sitt jobb nästa gång”

I sin artikel pekar han ut olika opinionsbildare och opinionsjournalister för att vara orsaken bakom att polisen: ”fick ta ohyggligt mycket skit när de ville sköta sitt jobb och genomföra de aktioner som kom att kallas för Reva, för ett par år sedan.”

Reva var ett arbete som handlade om inre utlänningskontroller, och i sedvanlig ordning hade många åsikter om polisens arbete. Så många att polisen fick gå ut och förklara att de följde de lagar som riksdagen stiftat, samt den styrning och det uppdrag som gavs.

Polisen hade alltså ingen möjlighet att jobba efter eget tycke och smak. Mer om det kan ni läsa här: Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete

Vidare. I sin text ger Nilsson en rad belysande exempel. Anders Lindberg som i AB (10/10 2014) skrev en krönika med rubriken: Nu jagar polisen mörkhåriga igen. ”De ska nu jagas av polismyndigheterna. Det borde inte få ske i vårt namn, ­Sverige bör hoppa av super-Reva.”

Daniel Swedin, ledarskribent på samma tidning skrev en artikel (12/3 2013) med rubriken: Reva – ett hot mot folkhälsan. ”Här i Sverige har ju reva kritiserats för att vara just rasprofilering. Och rasprofilering är inte bara ett hot mot ens rättigheter, utan är också ett hot mot ens hälsa.”

Även Sydsvenskan (12/03 2014). Rubrik: S attackerar regeringen. ”Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) tycker att regeringen borde ge polisen direktiv att jaga brottslingar i stället för papperslösa invandrare. – Bara fyra procent av bostadsinbrotten klaras upp. Om jag fått bestämma skulle polisen prioritera det i stället, säger han till Sydsvenskan.”

Så här var tonläget och nu befinner vi oss i ett allvarligt läge. Ett läge som alltså inte hade behövt uppstå om journalister inte hade hetsat mot polisens arbete och istället låtit dem sköta det arbete de var ålagda att göra.

Det här visar också hur allvarliga konsekvenserna kan bli när åsiktsdebattörer bedriver ”opartisk” journalistisk som är allt utom opartisk inom politiska och samhälleliga viktiga frågor. Frågan är hur länge svenska politiker kommer lyssna till dessa journalister och låta dem diktera politiken?

Men nu, i efterdyningarna av terrordådet i Stockholm är samma opinionsbildande journalister perplexa, liksom Stefan Löfven som är frustrerad över att den misstänkta och nu häktade terroristen inte blev utvisad efter avslag på sin asylansökan.

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

”Malmöpolitiker kritiserar Reva-projektet”

”Vänsterpartiet begär aktuell debatt om REVA-projektet”

”Demonstrationer mot Reva-projektet”

”Stor manifestation mot Reva”

”Låt polisen sköta sitt jobb nästa gång”

reva2-LARGE

Screenshot 2017-04-13 at 10.50.09

reva1-IN_CONTENT

reva1

img_1717-edit21

Mottos_at_demonstration_against_Swedish_migration_policy_in_Stockholm

730535-1200x630

2742480_1200_675

Annonser

Ett svar to “”Opartisk” journalistik med förödande konsekvenser”

  1. Anne-Marie G Wouda april 13, 2017 den 10:57 f m #

    Mycket bra igen av Madeleine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: