Dags att vakna, Ygeman

14 Apr

Anders Ygemans uttalande att ”26 uzbeker har återvänt med tvång bara de senaste två månaderna” var ett svar på Anne Rambergs tweet om att inga utvisningar sker till Uzbekistan, något som tillslut fick gränspolischef Patrik Engström att reagera.

Engström kritiserar Ygeman och Ramberg för att ge en felaktig bild av gränspolisens arbete:

”– Jag är inte intresserad av att gå i polemik med Ygeman eller Ramberg. Men gränspolisverksamheten är väldigt komplicerad, och vårt arbete underlättas inte av en debatt som ibland är polariserad och ibland använder begrepp felaktigt.”

I de allra flesta där en person avvisas med tvång handlar det om att polisen ordnar fram en flygbiljett och skjutsar denne till flyget.
Enligt Engström handlade de alltså inte om 26 fall av tvångsutvisningar vid bevakning och eskort, utan om två.

Det finns med andra ord en, om än märklig, förklaring till diskrepansen mellan Ygemans och Engströms uttalande – förståelsen av ordet tvång.

Men, det blir ju också uppenbart att den ena handen inte vet vad den andra handen gör. När jag tänker på Ygeman och regeringsarbetet ser jag framför mig en gyttjepöl där ett gäng ankor simmar runt och kväker.

Det är faktiskt ett demokratiskt rimligt krav att allmänheten inte ytterligare ska förvirras i denna viktiga fråga. Det är svårt att tolka Ygeman på annat sätt än att han inte har koll, och att personer som har säkerhetsflaggats, ändå särbehandlas på något sätt. Åtskilliga andra är inne på liknande tankegångar.

Den kontroversiella frågan om hur Sverige ska hantera personer som befinner sig i Sverige eller återvänt efter att ha anslutit sig till Islamiska staten eller liknande extremiströrelser utomlands har börjat leva sitt eget liv, bortom politikers och myndigheters kontroll.

Frågan om utvisningar i allmänhet, och i synnerhet i relation till terrorister är mycket viktig. Många av dem som redan finns i landet kan ha utfört krigsbrott. Många av dem kan också vara potentiella terrorister, och enligt Säpo utgör IS-återvändarna det största terrorhotet mot Sverige just nu. Det är därför mycket oroväckande att Ygeman har så dålig koll.

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

3595012_2048_1152

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: