Ivar Arpi ställer frågan: ”Hur avgör man om någon är ett hot?”

18 Apr

Arpi berättar i sin artikel: ”Kan IS arbeta på Migrationsverket?” hur Oskar Ekblad, chef för särskilda insatser på Migrationsverket gör när de kontrollerar om asylsökande utgör en säkerhetsrisk. Om, så lämnas ärendet över till Säpo. Allt gott så.

Arpi gräver dock vidare och ställer ytterligare en fråga. Hur duktiga är just Migrationsverket på att upptäcka säkerhetsrisker?

I sin artikel berättar Arpi om att han i samband med en annan artikel han skrev för två år fick ett tips om en handläggare på Migrationsverket som uttryckte sympatier med IS på sociala medier. Hon hade gillat en bild på Omar Abdel-Rahman, dömd för terrorattacken mot World Trade Center 1993. Hon hade även gillat bilder på den svarta jihadistflaggan och på Instagram hade hon gillat bilder på flera IS-krigare, och så vidare.

I det här läget ställer sig Arpi den enda nyktra frågan man kan i det här läget: ”Hur rimmar dessa sympatier med uppdraget som tjänsteman på Migrationsverket?”

Inte alls förstås. Det är helt orimligt att en person som sympatiserar med IS också vara samma person som beslutar om asylansökningar från personer som flytt från just IS. Det är rent av galenskap.

Men det riktigt intressanta är ändå att en handläggare 2009 fick sparken från Migrationsverket för att denne varit Israel-vänlig. 2010 startade samma myndighet en utredning för att en ur personalen uttryckt sig rasistiskt FB. Jonas Lindberg, som då var kommunikationschef på Migrationsverket, sa vi det tillfället:

”Vi handlägger ärenden som påverkar människors liv, och att i det läget ta ställning till olika folkgrupper låter sig inte göras. Den här typen av åsikter är inte är förenliga med att jobba för Migrationsverket…”

Men om du öppet uttrycker sympatier med IS, då vidtas alltså inga åtgärder? Då undrar jag varför? För Rikets säkerhet borde den senare frågan vara mer relevant att åtgärda än den förra.

Jag misstänker starkt att det även i detta fall är en mix av personlig rädsla och oro för att kränka de minoriteter de satta att handa. Dessutom har förmodligen den långvariga relativiseringen av den islamistiska extremismen bidragit starkt.

Jag har skrivit om hur den genom åren tagit sig olika uttryck. Framför allt genom det ständiga behovet av att tona ner farorna. Säpo ska hellre ägna sig åt att bevaka högerextremismen, inte att förfölja muslimer har det hetat i otaliga artiklar.

Sverige kan aldrig bli av med terrorismen genom att vi anpassar oss, ändrar vårt beteende, sopar viktiga frågor under mattan eller helt enkelt vägrar se att det finns IS-sympatisörer inom en myndighet som har det viktiga uppdraget att utreda asylansökningar. Det kallas för medberoende, och det är förenat med stora risker.

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

”Kan IS arbeta på Migrationsverket?”

0

Annonser

Ett svar to “Ivar Arpi ställer frågan: ”Hur avgör man om någon är ett hot?””

  1. Anne-Marie G Wouda april 18, 2017 den 5:19 e m #

    Kan inte säga annat än att som vanligt har Madeleine E Lilja Rönnquist skrivit kanon bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: