Vill vi ha friheten, måste vi ta ansvar för den

22 Apr

måsar i skyn

Ett terrordåd påminner oss alltid om samhällsskontraktet, ett kontrakt som sedan långe är förenat med ansvar. Kunskap är däremot inte givet. Oftast vill vi bara komma i beröring med ansvar som gagnar den egna sfären. Det är lika utopiskt som farligt eftersom vi lever i en omvärld där ansvaret blivit så mycket större.

Det är ett politiskt och teoretiskt synsätt som på sikt kommer drabba även dem som vi i vår närhet vill skydda.

Vi måste motverka frihetens baksidor utan att riskera den frihet vi värnar för, dem som står oss allra närmast: vår hälsa, nu och i ramtiden, även vårt medieklimat eftersom den gör allt i sin makt för att vi ska vallas in i osanningar som passar en politiska agenda som har att göra med Sverige som humanitär stormakt.

Vi måste ifrågasätta de stora mediehusen att bli allenarådande och självnöjda. Vi måste tvinga dem att bli bättre och att ta sitt journalistiska uppdrag om att granska makten och inte bedriva politik.

Svaret, som bland annat regeringen föreslaget att vi ska införa en censurmakt eller helt enkelt förbjuda oliktänkande för bara tankarna till en totalitär makt. Det vore förstås ur regeringens perspektiv gynnsamt, men frågan är: Vilka ska ses som oliktänkande?

Migrationen är inte gynnsam, tvärtom. Den ställer till med problem som Sverige, du och jag har att lösa. Politiken gör det inte iaf. Problemen är så svåra nu att Sverigebilden är nedesolkad och satt på skam.

Terrorister rör sig fritt över våra gränser, erbjuds hjälp med allehanda åtgärder som sticker i ögenen på medborgarna. Den insikten har gjort det klart att vårt mål i första hand alltid måste vara att försvara vår frihet.

För varje dåd kan måhända kunskapen öka, men för varje dåd dör också oskyldiga människor, till och med barn. Hur ska vi agera fortsättningsvis? Sätta upp vägbulor, kramas eller helt enkelt utvisa terrorister, hindra dem att komma tillbaka till vårt land, sluta ge statliga bidrag till tveksamma organisationer eller få bort islamister från regeringsställning?

Vi är skyldiga de som föll offer i Stockholm, och vi är framförallt skyldiga kommande offer. Är det värt att leva i ett Sverige där terrorister erbjuds villa, vovve och Volvo? Är det värt att leva i ett Sverige där man kan utnyttja vårt bidragssystem ? Ja, visst är det det, men då måste modiga politiker sätta ned foten nu!

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: