Är det rimligt att demokratiskt valda partier idkar en ko-handel med religiösa företrädare?

7 Maj

Inför valet 2018: Är det rimligt att demokratiskt valda partier idkar en ko-handel med religiösa företrädare? Eller ska vi värna vårt grundläggande demokratiska system?

Mitt svar är nej, det är inte rimligt. Vi kan endast skydda vår demokrati och vårt demokratiska system om just denna ko-handel, i vardagstal även kallad identitetspolitik, upphör.

Låt mig utveckla min tankegång. Svenska riksdagspartier har i viss mening redan varit föremål för islamistisk infiltration, en infiltration som de själva är skyldiga till. Både S och MP har välvilligt omhuldat och lyft fram företrädare från det muslimska civilsamhället i tron att det ska stärka mångfalden.

År 1999, skrev en av S fem sidoorganisationer: ”Socialdemokrater för tro och solidaritet”, som då hette: ”Broderskapsrörelsen”, ett dokument tillsammans med Sveriges Muslimska Råd (SMR).

Adama Cwejman skrev om detta i Expressen 2016:

”Broderskapsrörelsens främsta mål var att hjälpa rådet att få mer inflytande över svensk politik. … Utöver andelen muslimer på listorna skulle även Broderskapsrörelsen hjälpa till i det direkta påverkansarbetet rörande lagstiftning av muslimska helgdagar.”

Budskapet var kristallklart: Ni får inflytande och politisk makt, vi får tillgång till era väljargrupper. Tro och solidaritet var kanske de som tydligast stod för den här linjen medan Miljöpartiet hårdast föll för dess grepp.

Lars Nicander, chef på Centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier vid Försvarshögskolan sa till TV4 2016 att det som hände MP (Kaplan- och Khan-affären) påminde om hur Sovjetkommunismen under kalla kriget försökte infiltrera demokratiska partier i väst.

Lars Nicander såg MP som ett ungt parti som var inkluderande och naiva, något han menade ökade på deras sårbarhet vad gäller risken för infiltration.

Exempelvis är att inte skaka hand med kvinnor en del av islamisternas ideologi, men det tog väldigt lång tid innan Gustav Fridolin tydligt tog avstånd från det när Khan-affären rasade som värst.

En annan MP-politiker gjorde islamisttecken. I sociala medier spreds bilder när Salahaden Raoof, språkrör för Grön ungdoms lokalförening i Malmö gjorde det så kallade rabiatecknet, som kopplas till islamistiska muslimska brödraskapet. Händelsen fångades dessutom på bild bakom SVT-programledaren Anne Lundberg under ett seminarium i Almedalen 2015.

MP bemötte så småningom Nicanders analys så här: ”Vi kommer aldrig att acceptera en häxjakt på muslimer eller andra minoriteter utifrån svepande anklagelser”.

När S och MP släppte in personer från det muslimska civilsamhället var målsättningen att en specifik grupp, som de menade var marginaliserade, skulle göras delaktiga i politiken. En berömvärd tanke som tyvärr från början innehöll en fallgrop som ur ett demokratiskt perspektiv var och fortfarande är mycket illavarslande.

För vad de gjorde, var att de i första hand pratade med religiösa företrädare. I samma ögonblick som det hände så reducerades dessa till ett religiöst-etniskt kollektiv. Jämför med majoritetssvenskar som partierna i alla tider behandlat som individer med olika politiska preferenser.

Vikten av att behandla alla utifrån olika politiska ståndpunkter fick ge vika, istället ursäktade man och tonade ner politiska företrädare som bjöd in talare som hade åsikter som stod i direkt opposition med våra fri- och rättigheter eller uttalade sig på ett sätt som går på tvären med hela vår demokratiska tanke.

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

Adam Cwejman: Identitetspolitikens kollaps

Miljöpartiet: Accepterar aldrig en häxjakt på muslimer

 

FLATHETLOW

 

Annonser

2 svar to “Är det rimligt att demokratiskt valda partier idkar en ko-handel med religiösa företrädare?”

  1. Anne-Marie G Wouda maj 7, 2017 den 9:39 f m #

    Eloge till dig Madeleine

    • Madeleine E Lilja Rönnquist maj 7, 2017 den 10:48 f m #

      Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: