Personer som flaggats som en säkerhetsrisk måste utvisas

5 Jul

terrorlimbo-gif

Migrationsverket kommer sluta att ge ut tillfälliga uppehållstillstånd till personer som utgör ett säkerhetshot, men ändå inte kan utvisas, berättade generaldirektör Mikael Ribbenvik i Almedalen på måndagen.

Sent om sider har man förstått att det är orimligt att personer som är säkerhetsrisker eller krigsförbrytare ska få uppehållstillstånd i Sverige. På så vis fråntar man dem möjligheten att få samma ekonomiska fördelar som övriga asylsökande.

De nya riktlinjerna är tänkta att försvåra tillvaron för dem som egentligen borde utvisas ur landet, men inte gör det för att de riskerar livet i hemlandet. Enligt Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket, är detta att sända ut ”en tydlig signal att Sverige inte längre är en säker hamn för krigsförbrytare och terrorister”.

Den här tankevurpan förstår inte jag. Radikala extremister får stanna i Sverige därför att de riskerar sina egna liv om de utvisas till hemlandet, men de får riskera våra liv genom att stanna här. Dessutom tvingar man in dem i ett skuggsamhälle vi inte har någon insyn i eller kontroll över. Och det är ett samhälle som växer snabbt, framför allt i storstäderna.

Om Migrationsverkets prognoser slår in, kommer närmare 70 000 personer att stanna kvar i Sverige utan tillstånd efter att ha fått sin asylansökan avslagen. Det motsvarar storleken på en större svensk stad. Hur många av dem som utgör en säkerhetsrisk kan vi inte veta eftersom kontrollen över vilka som kommit in i Sverige varit minst sagt usel.

Om Sverige vill sända en tydlig signal, och om vi vill värna människors trygghet och liv, så måste personer som flaggats som en säkerhetsrisk utvisas, oavsett situationen i hemlandet.

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: