Varför gör ni så här med vårt land?

24 Mar

spi välfärden

När jag var barn i femtiotalets Sverige, så var ett mord i vårt land förstasidesstoff under flera veckor. Vi gick i skolan för att lära oss skriva, räkna och att respektera våra lärare och klasskamrater. Vi lärde oss att respektera lagen. Vi hade inga problem att umgås med varandra, oavsett vilket kön eller vilken ras vi tillhörde. Visst var det spännande några dagar om det kom en färgad elev till vår klass. Men det varade inte länge. Vi lärde oss också respekten för våra äldre. Att hålla upp dörren för en gammal var en del i den uppfostran vi fick. Att hjälpa en gammal över gatan var fullständigt naturligt.

Vi lever idag i ett land där sjukvården gör ”rimlighetsbedömning” innan man opererar en gammal. Äldre prioriteras bort i vården! Vi har en situation som innebär att en gammal människa med rullator inte uppfattas som någon man ska hjälpa, utan som ett behändigt rånoffer. Vi har idag ett pensionssystem som slutat leverera trygghet och istället innebär att pensionärer i storstäderna tvingas ut i hemlöshet.

Just det senare kan betraktas som en ”slutgiltig lösning”, för hur länge överlever en 75-åring på en parkbänk eller i en trappuppgång. I detta fall talar jag inte om ”EU-migranter” eller flyktingar, jag talar om människor som arbetat under mer än fyrtio år i vårt land samt betalat skatter och pensionsavgifter under hela sitt arbetsliv. Denna fråga får inte ens plats i debatten.

Vi ser nu hur kåkstäder växer upp lite varstans. I parker, på privata tomter och i skogar. Hur är detta möjligt i ett land med mycket tydliga regler kring byggnation, vatten och avlopp? Hur är detta möjligt i ett land där polisen mycket snabbt rensat ut hus som har ockuperats av ungdomar. Hur är detta möjligt i ett land där vi skulle känna oss trygga i vår omgivning? Vem beslöt att vi inte skulle vara lika inför lagen? Fattigdomen i världen är enorm och det är hemskt hur illa rikedomen fördelas i många länder. Men ska det innebära att svensk lag slutar gälla för vissa?

När jag såg filmer om 30-talets Chicago och hur man sköt på varandra mitt i folksamlingar, betraktade jag det som nästan overkligt även där och då. Nu händer detta mitt i vårt ”trygga” samhälle. Nu har vi detta mitt i vår egen verklighet. Mord och skottväxling på allmän plats har blivit vardagsmat i Sverige. Snart lever vi mitt i Hollywoods filmer om 30-talets Chicago.

Sjukvården går på knä och kan inte leverera det som politikerna lovar i valrörelserna. Ingen förstår varför! Ingen vågar ställa frågan om det kan bero på att vår befolkning ökat kraftigt under de senaste tjugo åren. Befolkningen ökar betydligt snabbare än skatteunderlaget. Kommunerna klarar inte trycket. De som skriker mest, får den akuta hjälpen. Gamla i Sverige är inte vana att skrika om hjälp. De flesta tiger och lider och tycker att ”vi har det ändå ganska bra”. Även om man inte har råd med tandvård.

Rikspolitikerna, oavsett block, slår ifrån sig och menar att problemen beror på utanförskap och strukturell diskriminering. Ungdomsvåldet och åldringsrånen beror på att dessa ungdomar inte har haft någon samlingslokal. Är det så enkelt? Eller är det så att det svenska samhället inte orkar med de belastningar som befolkningsökningen innebär? Att vi faktiskt inte var beredda. Att ni inte ens hade en plan? Eller har en för den delen?

Frågorna som alla politiker borde ställa sig är ”gör vi rätt?”, ”kan jag ta ansvar för detta?”. För när vi har facit i handen, är det försent.

Text: Göran Dandelo

Annonser

16 svar to “Varför gör ni så här med vårt land?”

 1. Benny H mars 24, 2015 den 11:05 e m #

  På femtiotalet fick vi lära oss psalmverser utantill i skolan. De operationer som rimlighetsvärderas i sjukvården idag, klarade man inte av att göra för 75-åringarna på femtiotalet. När folkpensionen infördes 1913 var pensionsåldern 67 år och medellivslängden 60. Fortfarande på femtiotalet när ATP infördes motsvarade medellivslängden pensionsåldern. Att pensionerna blir allt lägre i förhållande till arbetsinkomsterna beror på att medellivslängden i dag är över 80 år medan pensionsåldern ligger kvar. Det vi sparar under arbetslivet ska räcka i allt fler år. Ett alternativ att se det är att allt färre ska jobba ihop till pensionerna för allt fler.
  Som tur är har vi fått in många unga människor i arbetsför ålder från andra länder de senaste decennierna vilket förbättrat den demografiska strukturen och mildrat effekterna men det räcker inte till.
  Din inlägg romantiserar att allt var bättre förr, jag skulle tvärt om vilja hävda att i stort sett allt är bättre idag. Vi står inför betydande utmaningar inför framtiden, men inget tyder på att vi ska behöva få det lika illa som på femtiotalet igen.

  • Susanne mars 26, 2015 den 11:40 f m #

   Va, jag bor inte ens längre I Sverige och vad som pågår där nu skulle jag ALDRIG tànka mej att flytta tillbaka. Du måsta bo I en snödriva som tycker och tänker att ni har det BÄTTRE NU.

  • Frida mars 27, 2015 den 9:22 e m #

   Heja dig, Benny H!

  • Arne Plahn maj 8, 2015 den 3:17 e m #

   Det låter väldigt riktigt det du skriver Benny, om det bara var så också! Tyvärr så har vi en arbetslöshet på över 400 000 människor. Och med ett estimerat tillskott på 500 000 under de kommande 5 åren så finns det väldigt små, minimala, tecken som tyder på att ens en liten del av alla dessa skall få ett jobb. Vi måste tvärtom räkna med att bortåt 100 000 jobb försvinner på 5 år. Då har vi 1 miljonmänniskor som är arbetslösa. Att skapa nya jobb lär inte bli aktuellt. Ingen tar några sådana initiativ och att städa hos varann räcker inte och ger dessutom alldeles för lite tillskott till pensionsfonder, försäkringskassa och i skattekistan. Tyvärr!

  • paulona_70 (@Paulona_70) maj 8, 2015 den 8:45 e m #

   Som tur är har vi fått in många unga människor i arbetsför ålder från andra länder de senaste decennierna vilket förbättrat den demografiska strukturen och mildrat effekterna/–/
   Här har vi tydligen ännu en person, som gått på den storstilade bluffen om invandrarhorderna som Sveriges ”frälsare” från den nesligt ”åldrande befolkningen”. Som tur är förhåller det ju sig så – VILKET UNDER! – att dessa personer själva FÖRBLIR EVIGT UNGA ! Hur gruvligt många GAMLA skulle annars Sverige på sikt få av dessa 10-barns-familjer..(.och dessutom i hög grad UTAN våra nuvarande äldres oftast fint uppbyggda pensionspoäng.) … Nya ”räddare” importeras i en aldrig sinande ström osv. > PANG !

   • Hann februari 19, 2016 den 11:29 e m #

    Underbart skrivet
    Tack !!!

  • Göran Linde maj 18, 2015 den 5:03 e m #

   Bra Benny!

 2. Stefan mars 24, 2015 den 11:10 e m #

  Satan i gatan vad orimligt och felaktigt skrivet. Med den korrelationsförmångan skulle man ju kunna beskylla Ghandi för samtliga fel i världen.

 3. Peter Friberg mars 25, 2015 den 6:42 e m #

  ”Ansvar”? Vad är värdet på det begreppet idag? Alla anser sin arbetsställning ”ansvarsfull” vid lönejämförerlser och i samtal med vänner och bekanta, men när ”the shit hits the fan” vem UTKRÄVER någon form av ansvar för det Du gjort eller underlåtit att göra? I dagens Sverige har ingen ansvar för någonting. Återinför tjänstemannaansvaret!

 4. Ola Ljungberg mars 27, 2015 den 8:24 f m #

  Tack Göran Dandelo. Har delat med uppmaning att andra gör det med.

 5. Birgitta å gustafsson mars 30, 2015 den 7:40 e m #

  Ja, du har så rätt. Tack för det din text. Jag sörjer mitt förlorade hemland varje dag, kväll och morgon. Jag har heller inte röstat fram det nya otäcka Sverige som många av oss aldrig önskat. De ansvariga borde stå till svars för brottet mot mänskligheten i vårt hemland Sverige. Ansvariga politiker är tysta och den svenska befolkningen är tystad.
  Birgitta Å Gustafsson

 6. Håkan april 23, 2015 den 9:16 e m #

  Inte konstigt att Sverige blivit som det blivit. När en Volvo vd som gjort ett dåligt jobb får 24 månaders lön som avsked och den är på 24 miljoner. Vem faan är värd det det är ett hån mot det svenska samhället.
  Och vad var fel på våran skolutbildning. Jag är född 1955 å jag överlevde. Sluta dalta med dessa elever som går i skolan idag . Sätt press på dom istället.

 7. Emma Johansson maj 8, 2015 den 8:30 e m #

  ”Varför gör ni så här med vårt land?” Det verkar som många äldre människor röstar på samma parti som dem alltid gjort, där tror jag ett stort problem ligger. Måste bara gratulera alla som var födda på 30 och 40-talet i Sverige, maken till räkmacka till liv, Inga problem med vare sig jobb, bostäder eller brott i jämförelse med dagens Sverige.

  Tyvärr fick ni det för bra och därmed en jag vet bäst attityd, vi ska rädda världen attityd utan att förstå hur världen och dess folkgrupper, kulturer och religioner fungerar. Men en sak som är huggen i sten är att historien upprepar sig på gott och ont, så håll i hatten gamlingar, det går fort utför nu.

 8. Hann februari 19, 2016 den 11:30 e m #

  Underbart skrivet
  Tack !!!

 9. Karl-Göran Karlsson februari 20, 2016 den 2:53 e m #

  Jag tycker att Göran Dandelo har skrivit en mycket bra artikel om hur det idag fungerar i Sverige. Vi skulle låta denna artikel komma upp på ett högra plan i herarkin. Sedan bör man kräva att alla är lika inför lagen. Det är det dåligt men. Det kommer många invandrare till Sverige nu. Många bra invandrare men det följer också med sådana som inte platsar här. Här skulle man,för kriminella invandrare, ta deras pass och det Svenska eventulla medborgarskapet samt förpassa ut ur landet för livstid. Tvångsgifte med minderåriga flickor är förbjudet i Sverige men fortgår utan straff. Nu till den fina sidan av invandringen. Jag och 2000 andra pensionärer har varit inbjudna och njutit av god förtäring.trevlig musik med sång. Vem ordnar sådan träff för oss pensionärer.Jo det är faktiskt en invandrare som kom till Sverige 1988 frå Syrien. Han har startat ett företag i Sverige och som tack till alla oss äldre som har varit med och byggt upp Sverige och som tack för att han fick komma hit. Det tycker jag är väldigt fint gjort och det är sådana invandrare som värmer i hjärtat.
  Träffen avslutades med att alla sjöng den Svenska Nationalsången. T

 10. marie baardh maj 9, 2017 den 10:06 f m #

  ja du, jag föddes på 1960 talet,då växte man upp med en bankrånare som begick
  ett rån på en bank på norrmalmstorg, och det var just där man myntade begreppet ”stocholm syndrom” detta syndrom har blivit vardags mat idag, där kan
  en person kan formligen döda ett 10tal, och alla gråter en skvätt och alla går i samtals terapi och lägger lite blommor på nåt centralt ställe…och så kommer det en ny attack.
  man kallar det krishantering och allt möjligt….jag skulle kunna fortsätta skriva…tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: