Ett oåterkalleligt politiskt haveri?

15 Apr

2241210_1200_675

TV 4 Nyheterna rapporterar om att:

”Uppåt 50 procent av de som söker asyl registrerar olika personuppgifter hos olika myndigheter. Skatteverket kräver nu därför att få ta del av andra myndigheters uppgifter. De falska personuppgifterna utnyttjas i många fall i brottslig verksamhet.”

Det begriper ju vem som helst att en fastställd identitet är avgörande för kunna utvisa personer som fått avslag på sin asylansökan. Men, i Sverige finns inget absolut krav på att kunna bevisa sin identitet för att få asyl.

Laghinder och ingen samverkan mellan myndigheter gör att en person som saknar id-handlingar kan ha flera identiteter. Det innebär att en person kan dömas för ett brott i ett namn och söka asyl i ett annat.

”– Problemets omfattning är ganska stort, även om det varierar över tid, säger Per Löwenberg, tillförordnad sektionschef vid nationella gränspolisen.”

Anders Ygeman betonar dock att det enligt svenskt och internationellt regelverk ska vara mycket svårt för den som inte själv bidrar med sin identitet att få asyl. Och självklart är han passande nog kritisk mot hur regelverket hittills tillämpats i Sverige.

Nej du Ygeman! Du är en del av att Sverige blivit ett land där det länge ansetts inhumant att kräva att lagar och regler ska följas inom området migration. Även fast det är det enda principiellt hederliga. Hade du värnat om Sverige, om rättsstatens principer hade du inte aktivt bidragit till att man kan göra skillnad på olika lagar beroende på VEM som förväntas följa dem.

Vårt system bygger på att är det den asylsökande själv som är ansvarig för att göra sin identitet trolig. Det har kommit att tolkas lite som man vill i svensk rätt. Det är ett faktum, herr Ygeman.

Vad hjälper det att Migrationsverket och Polisen till regeringen föreslagit att man utreder nya befogenheter för att kunna fastställa asylsökandes identitet, när det enda ni i regeringsställning gör är att utreda om en utredningen behövs.

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov använde sig av flera identiteter. Han hade ingen rättighet att vistas i Sverige och det har allt att göra med att han kunde begå det bestialiska terrordådet i Stockholm.

Ni har sett mellan fingrarna när det gäller människor som getts möjlighet att helt ignorera lagakraftvunna domar och beslut, samtidigt som polisen saknat resurser för att verkställa dessa beslut när de som fått avslag inte underkastas sig dem.

Hade Akilov inte använt sig av dubbla identiteter, och hade han utvisats i enlighet med de beslut som togs hade han inte kunnat mördat fyra människor på Drottninggatan. Punkt!

Det är en insikt som inga manifestationer i kärlekens namn kan ändra på. Det är också en insikt som riktar strålkastaren mot dig Ygeman, mot regeringen och mot det system ni beredvilligt stöttat. För det är du Ygeman och regeringen som är ytterst ansvariga för detta haveri. Ett haveri som kostat vi människoliv.

Text: Madeleine E Lilja Rönnquist

 

”Asylsökande registrerar olika personuppgifter hos olika myndigheter”

”Samma person, åtta identiteter”

Screenshot 2017-04-15 at 11.17.48

 

Annonser

3 svar to “Ett oåterkalleligt politiskt haveri?”

 1. Hans Nilsson april 15, 2017 den 1:16 e m #

  Det är bevisat invandrarpacket är smartare än ALLA de myndighets personer som hanterar invällare. I detta land sitter en massa träskalla på hög positioner som de INTE är kvalificerade för.

 2. Katarina Elsässer april 15, 2017 den 4:07 e m #

  Underbart att läsa dina inlägg Madeleine.

  Du har den skarpaste kniven i det politiska köket och jag vill redan nu utnämna dig till Chef!
  Glad PÅSK!

  • Madeleine E Lilja Rönnquist april 17, 2017 den 10:02 f m #

   Tackar! Jag är gärna chef över det politiska köket 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: